Harmincezer éve virágzott utoljára

Harmincezer éven át fagyott részletéből sikerült kicsíráztatni egy növényt Oroszországban. Az ősi növény a szibériai Kolima folyó partjáról került elő, onnan, ahol a legteljesebb mamutcsontvázakra bukkannak.

A habszegfűk családjába tartozó Silene stenophylla nevű növény a legősibb feltámasztott növény. A PNAS című tudományos lapban megjelent közlemény szerint eddig egy kétezer éves datolyapálmát sikerült életre kelteni. A moszkvai Sejtbiofizikai Intézet munkatársai hetven vermet néztek át 20-40 méteres mélységben. A folyamatosan fagyott talajban (permafroszt) az épen maradt növényi részek mellett mamut, gyapjas orrszarvú, bölény, ló, őz és más nagy testű emlősök maradványai is előkerültek. A moszkvai intézetben a kutatók megpróbálták kicsíráztatni a magokat, de nem jártak sikerrel. Következő lépésben a még éretlen termésekből embrionális szövetet nyertek ki, amiből palántákat neveltek, majd ezeket elültették.

„Ez messze a legkülönlegesebb példa az extrém hosszú élettartamra” –idézte a BBC Robin Probertet, az Egyesült Királyságban található Millenniumi Magbank egyik vezetőjét. Probert nem lepődött meg azon, hogy a folyamatosan fagyott talajban életképes növényi részre bukkantak, az azonban meglepte, hogy az alapanyagot nem az érett magban, hanem a még éretlen termésből nyerték ki. Az orosz csapat elmélete szerint ezek a szövetek nagy mennyiségű szaharózt tartalmaztak. A szaharóznak harmincezer éve az lett volna a feladata, hogy segítse a termések kifejlődését, ehelyett tartósította a szöveti sejteket. A Silene stenophylla napjainkban is virágzik a szibé riai tundrán. Amikor a kutatók összehasonlították a mai növényeket a feltámasztott unokatestvérekkel, nem találtak lényeges különbségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.