Őssejtből édeskés ízű hamburger
A Maastrichti Egyetemen Mark Post professzor vezetésével dolgozó kutatók a múlt hétvégén mintegy 2 centi hosszú, 1 centi széles és körülbelül 1 milliméter vastag izomszövetet mutattak be. A mesterséges izom látványa leginkább a tintahalhoz hasonlított. A kutatók azt tervezik, hogy az őszi hamburgersütésnél vérrel és zsírral elegyített mesterséges izmokból sütnek húspogácsát. Ezt a hamburgert nem egy sarki gyorsétkezdében fogyasztják el, sőt az is elképzelhető, hogy senki sem eszi meg. Az a húspogácsa ugyanis nagyjából kétszázezer fontot ér majd. A Postot idéző BBC szerint a gyártási eljárások javulásával a költségek drasztikusan csökkenhetnek.
Jelenleg 100 gramm növényi fehérjét kell megetetni a sertéssel, vagy tehénnel ahhoz, hogy abból az állat 15 gramm állati fehérjét készítsen –vagyis az eljárás hatásfoka 15 százalékos. A hollandok állítják, hogy a szintetikus hús esetében 50 százalékos hatékonyság is elérhető.
Az ilyen jellegű kutatások egyik motivációja, hogy az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél ötvenhatvan százalékkal nagyobb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. (Akkor nemcsak állattenyésztésre használható elegendő nagyságú terület nem lesz, de víz sem.) Post szerint ezzel az eljárással csökkenhető a tenyésztett állatok mennyisége, ugyanakkor az Earthsave nevű szervezet vezetője, David Steele azt javasolja: szintetikus hús gyártása helyett az emberek egyenek kevesebb húst. A biokémikus egyik ellenvetése: túlzottan sok vegyszerre lenne szükség a szintetikus hús rohadásának lassításához.