A világon először kezelték őssejttel a vakságot

Amióta BarackObama elnök azEgyesült Államokban 2009-ben feloldotta az embrióból vett őssejtek kutatását korlátozó rendeletet, máris megszületett az első, embereken alkalmazott kezelés eredménye.

(George W. Bush még 2001-ben tiltotta meg a kutatások állami támogatását. A háttérben ideológiai vita állt, a tiltakozók vallási és erkölcsi alapon arra hivatkoztak, minden embrió egy élet, márpedig őssejthez csak roncsolásuk útján lehet jutni.)

A Robert Lanza tudományos igazgató által vezetett massachusettsi Advanced Cell Technology intézet 2010-ben kapta meg a hatósági engedélyt az embrionális őssejtkezelés emberi, szemészeti kipróbálására. A Lancet című szaklap január 23-i számában Steve Schwartz máris beszámolt két sikeres kezelésről Los Angelesben a University of California kereté ben működő Jules Stein Szemészeti Intézetben.

A hetvenes és az ötvenes éveiben járó két nőbeteg az éles látás központjának sorvadása (időskori makula degeneráció) miatt vakult meg. (Az ebben szenvedők csak hazánkban körülbelül félmillióan vannak.) Az embrionális őssejtekből fejlesztett sejteket injekcióval juttatták a szemükbe. Nemcsak a látáspróbák, de objektív műszeres vizsgálatok is bizonyították, mindkét betegen jelentős javulás következett be. Szinte hihetetlen, hogy egyikük, egy 51 éves asszony a kezelés előtt csak nagy végtagmozdulatokat volt képes érzékelni, kezelés után már az ujjak mozgását is. Sőt, leülhetett számítógépe elé és karóráján a számokat is látta.

Mivel az embrionális őssejtkezelést a világon először próbálták ki, vagyis valóban forradalmian új eljárásról van szó, fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás szövődménymentes és biztonságos volt. Nem következett be kilökődési reakció, gyulladás vagy daganatképződésre utaló lokális sejtszaporodás.

Robert Lanza kiemelte, a cél a teljes látásvesztéshez vezető folyamat lassítása, illetve megállítása. A terápiát ugyanis a kórfolyamat korai stádiumában már el lehet kezdeni.

Az Advanced Cell Technology égisze alatt útjára indított vizsgálat során Európában is megtörtént az első sejtbeültetés. A műtétet 2012. január 20-án a londoni Moorfields szemkórházban James Bainbridge végezte. Pete Coffey angol szemészprofesszor különösen örvendetesnek tartja, hogy végre elkezdődtek az embrionális őssejtek klinikai próbái, és hogy éppen szembetegeken.

A kezeléssel itt egy öröklött súlyos szembaj, a Stargardt-betegség gyógyítására tesznek kísérletet. Minden 10 000 emberből egy szenved ebben a kórban, ami korai gyermekkorban kezdődik és fi atal felnőttkorra vakságot okoz. Az amerikai Marla Runyan, az első vak paralimpikon (futó és súlylökő) 9 éves kora óta Stargardt-beteg.

A januári, londoni szemműtét más szempontból is érdekes. Az Európai Unió illetékes testülete ugyanis 2011. október 18-án az embrionális őssejtekkel végzett kutatásokat illegálisnak és erkölcsi szempontból elítélendőnek tartotta.

A 78 éves Sue Freeman a beavatkozás után zöldséget mos
A 78 éves Sue Freeman a beavatkozás után zöldséget mos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.