Lakat a hálón?

Gyökeresen átalakíthatják az internet- és médiahasználati szokásokat azok a mostanában (a nyilvánosság és a demokratikus kontroll teljes kizárásával) elfogadott nemzetközi egyezmények, amelyek formailag csupán a digitális termékhamisítás és az online kalózkodás visszaszorítását célozzák.

A valóságban az aláíró államok hatóságai olyasmire vállalnak kötelezettséget, ami a mai fogalmak szerint a magánélet szentségének a megsértését jelenti, másfelől pedig olyan tevékenységeket fognak üldözni, amelyek – mint például a magáncélú másolás – a hatályos törvények szerint vitán felül legálisak.

A SOPA (Stop Online Piracy Act) és a PIPA (Protect Intellectual Property Act) után harmadikként elfogadott – immár az Európai Unió 21 tagállama, köztük Magyarország által is aláírt – „harmadik csapás”, a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) a hét végén világszerte tömeges tiltakozásokat váltott ki. Egyelőre főként a beavatottak demonstrálnak, a nagyközönség ugyanis még nem sejti, hogy mi készül. Az ACTA hamisításnak tekinti a CD-másolatokat, sőt az egyedi fájlletöltéseket is.

Mivel az egyezmény az ellenőrzés és a szankcionálás terén is újításokat hoz, a jövőben előfordulhat, hogy a vámhatóság nemcsak zárjegy nélküli cigarettát, hanem „illegálisan másolt” fájlokat is keres nálunk, és a „lebukott” delikvensre a jog teljes szigorával sújt le.

Az ACTA ugyanakkor jogilag meglehetősen ingatag lábakon áll. Magyarország esetében például az sem egyértelmű, hogy a kormány nevében pontosan ki és milyen felhatalmazással írhatta alá a megállapodást. Ennél is bizonytalanabb terület a jogtiszta vagy nem jogtiszta másolatok kérdése. Idehaza ugyanis ma már gyakorlatilag minden adathordozó után (a vincseszterektől az MP3-lejátszókon át a pen drive-okig és a memóriakártyákig) reprográfiai adót kell fizetni, éppen abból kiindulva, hogy a felhasználó előbb-utóbb úgyis valamilyen jogvédett tartalmat másol majd rá (ami nem feltétlenül igaz, hiszen egy újságíró esetében például a saját cikkek kéziratai vagy az írások illusztrálására szánt fotók is lehetnek az adathordozón).

Az pedig jogi képtelenség, hogy egyrészt megfizetjük – a közös jogkezelőkön keresztül – a szerzők/előadók honoráriumát, másrészt az ACTA miatt mégis bilincsbe vernek minket illegális másolás vagy letöltés miatt.

László Zoltán, a Kalózpart mozgalom egyik aktivistája további aggályokat is megosztott lapunkkal az ACTA-val kapcsolatban. Szerinte súlyos hiba, hogy egy ismeretlen felhatalmazású új intézmény, a nem megválasztott „ACTA-bizottság” lesz a felelős a megállapodás értelmezéséért és végrehajtásáért, továbbá ajánlásokat (jogértelmezéseket) is megfogalmazhat. Hasonlóan súlyos probléma, hogy az ACTA a jogbirtokosok szerzői és szomszédos jogait a szólásszabadság, az anonimitáshoz való jog és más alapjogok fölé helyezte.

A megállapodás alkalmas lehet az innováció lassítására is: a szoftverfejlesztés például jelenleg is a jog szürkezónájában zajlik, nehéz a szerzői jog kategóriái közé szorítani (lásd például az Apple és a Samsung végtelen szabadalombitorlási pereit), és a magasabb büntetési tételektől való félelem csökkentheti a vállalkozási hajlandóságot.

Az aktivista szerint különösen aggasztó, hogy az egyezmény az internetszolgáltatókat arra kötelezi, hogy saját hálózatukat megfigyeljék, és személyes adatokat szolgáltassanak a jogbirtokosnak az állítólagos szabálysértőkről. Ez a gyakorlatban teljes tartalomkontrollt jelent a szolgáltató részéről.

Az ACTA egyik következménye a tüntető ajkán
Demonstrators protest against Poland's government plans to sign international copyright agreement ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), which faces strong opposition from Internet activists, in front of the European Union office in Warsaw January 24, 2012. The government websites have been attacked on Sunday and are still paralyzed. Internet activists say the agreement will limit freedom of expression and can lead to censorship. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: POLITICS BUSINESS TELECOMS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.