A válság idején érdemes nagyot dobbantani

Új erőre kapott a digitális és szórakoztatóelektronikai iparág, akárcsak az IT- és a telcogyártók: záporoznak az új fejlesztések és a termékek is, akkora volt a forgatag az iparág legnagyobb vásárán, a Las Vegas-i CES-en, mintha nem tombolna globális pénzügyi és gazdasági válság.

Jó hír, mert az elmúlt két évben mintha kissé lassult volna a tempó. Lehet, hogy a gyártók nem azt gondolták, hogy a nagy gazdasági turbulenciák közepette kell nagyot dobbantani, hanem két éve, a pénzügyi válság végén azt gondolták, hogy mostanra meredeken megindul felfelé az iparág, s elkezdtek fejleszteni, a munka pedig mostanra érett be. Egy csomó kategóriában, így a tévében, a telefonban persze nőnek az eladások, Ázsiában pedig minden pörög.

Ami a fejlesztéseket illeti: a Nokia bemutatott egy újabb, immár LTE-kompatibilis Windows-telefont, a Lumia 900 modellt, a kínai Huawei bemutatta a legvékonyabb androidos okosmodellt (6,8 mm), s a HTC is kijött pár zseniális darabbal, közöttük windowsos modellel is.

A legnagyobb sztár azonban az ultrabook volt, a Macbook Air si kere nyomán létrejött PC-s kategória, amelyhez az Intel külön platformot tervezett. Az egyik legszebb modellcsalád a Dell XPS új szériája, amely Skype-előfi zetéssel és felhőszolgáltatással érkezik, de a HP, a Lenovo, az Acer és az Asus is reményteli modelleket dobott piacra. A kategória egyik legfontosabb tulajdonsága a kis méret, a könnyű súly, az alacsony energiafogyasztás és a rendkívül gyors elindulás lezárt állapotból. Mindez azért különösen fontos, mert így garantálható a PC versenyképessége az egyre terjedő tabletekkel szemben.

Ami a tévéket illeti: a Panasonic, az LG és a Samsung jött ki a legtöbb újítással, az előbbi a szinte mindenhonnan nézhető okosmodellekkel aratott, az utóbbi kettő viszont a legnagyobb méretű OLED-technológiájú, tehát nagyon zöld és vékony készülékekkel: az 55 hüvelykes modell immár valódi ász, ezerszer gyorsabb, mint a hagyományos LCD- és LED-tévék, mind amellett internetre csatlakozva immár integrált szórakoztató-központként is funkcionál.

A Samsung csúcsmodellje
A Samsung csúcsmodellje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.