Illatos csengőhang speciális szemüvegből

A Tokiói Egyetem egyik kutatócsoportja fura ötlettel állt elő. Mi lenne, ha az emberek egymással találkozáskor szabadon választott hanggal és illatanyaggal köszöntenék egymást?

Elképzelésük szerint ez egyféle szagos csengőhang lenne, amit egy speciális készülék sugározna.

A hangparfüm kibocsátója egy speciális szemüveg, amelynek a szárába kis hangszórót és illatpermetezőt építettek. Ha két, ilyen készüléket használó ember találkozik, akkor bluetooth adóik közlik egymással az illető saját csengőhangját, telefonszámát és választott illatanyagát. A szemüveg szárába épített hangszóró és parfümszóró pedig átadja ezeket az információkat a vevőnek. Az akció automatikusan zajlik. Amint a két ember elég közel kerül egymáshoz, infraérzékelőik jelzik, hogy itt az ideje bemutatkozni.

A találmány fő eleme az illatanyagkibocsátó eszköz. A szemüvegszárba apró, illatanyagokat tartalmazó „morzsákat” építettek, amelyek azonban csak akkor lépnek működésbe, ha egy apró izzószál 46 °C-ra melegíti az adott csipet. Az eszköz jelenleg nyolc különböző illatanyag „közlésére” képes.

Szingapúri kutatók kipróbálták a hang- és szagazonosító eszközt egy kisebb csoport közreműködésével, amely elsőre érdekesnek találta az ötletet. Szakmai körökben azonban nem fogadták túlzott lelkesedéssel a megoldást. Egy londoni, illatpszichológiával foglalkozó kutató nem javasolja a készülék széles körű elterjesztését, mert ha egy kisebb társaság találkozik ezzel felszerelve, akkor olyan pacsuliszag képződhet, mint egy gyenge illatszereket árusító üzletben. Az eszköz jövője tehát korántsem biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.