Januártól tiltják, de újak jönnek

A Spice néven ismert kábítószer, pontosabban annak öt hatóanyaga – valamennyi úgynevezett szintetikus marihuána – január elsejétől hazánkban is kábítószernek minősül, a hatóságok tehát felléphetnek az azt árusító boltokkal, interneten üzletelőkkel szemben.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, ahol szintén tiltott ezeknek a vegyületeknek a használata. A tiltás hatására az óceánon túl az illegális vegyi laborok léptek: máris megjelentek a hasonló hatású, de más szerkezetű szintetikus marihuánák. Van honnan válogatni, hiszen nem kevesebb mint 300 vegyületet ismernek ebben a csoportban.

A Spice és K2 néven árusított termékek a 2000-es évek elején jelentek meg Európában és Észak-Amerikában – és bár füstölőként hozták őket forgalomba, a drogfogyasztók körében a marihuána legális helyettesítőjeként váltak ismertté. Bár a forgalmazók szerint a Spice természetes gyógynövénykészítmény, Zacher Gábor toxikológus szerint 2007-ben kiderült, hogy valójában nem természetes anyagról van szó. Elektronmikroszkóp segítségével a növények felszínén különös kristályokat mutattak ki.

Az anyagszerkezeti vizsgálatok során derült ki, hogy a felhordott anyagok olyan tudatmódosító szerek, amelyek a marihuána illegális hatóanyagának, a THC-nak a pszichofarmakológiai hatásait utánozzák (Cannabicyclohexanol, JWH-018, JWH-073 vagy HU-210), és a természetben nem fordulnak elő. Laboratóriumokban szintetizálják őket, majd befecskendezik velük a növényőrleményt.

A drogriporter.hu szerint a természetes cannabissal ellentétben a Spice hosszú távú fiziológiai vagy pszichológiai hatásairól nem készültek még tudományos vizsgálatok, a fogyasztás kockázatai nem ismertek. Az azonban egyértelmű, hogy a Spice nem az egészséges életvitel alapeleme.

Tavaly nyáron három texasi fiatalember szívinfarktust kapott közvetlenül azután, hogy marihuánát, illetve a marihuána K2 nevű szintetikus formáját fogyasztották. A háromból csak egy fiúnál végeztek vizeletvizsgálatot, és az is negatívnak bizonyult, ami egyáltalán nem meglepő, ugyanis a K2 felezési ideje (lebomlása) nagyon rövid a szervezetben. 2010 eleje óta csak az Egyesült Államokban kétezer olyan esetet rögzítettek a sürgősségi osztályokon, amelyekért a K2 volt a felelős. A fiatalok többnyire túlpörgött szívverésre, szorongásra, hányásra és hallucinációkra panaszkodva kerültek be a kórházba.

Az Amerikai Egyesült Államok drogellenes hatósága, a DEA tavaly tavasszal jelentette be, hogy öt szintetikus cannabinoidot a szövetségi kábítószertörvény I. listájára helyezett (az ide sorolt szereknek nincs hivatalosan elismert gyógyászati tulajdonságuk, és különösen veszélyeseknek minősülnek). Az ügynökség a lépést azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban gyorsan terjedt a Spice használata a lakosság körében. Amerikai felmérések szerint az egyetemisták körében a marihuána után a Spice a második leggyakrabban használt kábítószer. Zacher Gábor szerint ez a kábítószer hazánkban is az egyik legnépszerűbb. A veszélyeket látva az Európai Unió számos tagállama szintén listára vett szintetikus cannabinoidokat: először Ausztria 2008-ban, majd 2009-ben Németország, Finnország, Franciaország, Írország, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország és Nagy-Britannia, Románia pedig 2010-ben. Mi magyarok 2012. január elsejével csatlakoztunk.

A Washington Post néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy hiába került tiltó listára az öt vegyület, újabb származékok jelentek meg a piacon. Több felhasználó szerint a színes tasakokban árusított új generációs termékek ütősebbek elődeiknél. „Nem tudom, hogy képesek leszünk-e egy lépéssel a szintetikus vegyületeket gyártó vegyészek előtt járni” – mondta a Washington Postnak Richard Trodden, Virginia állam egyik kábítószerügyi szakértője. Hasonlóan szkeptikus az üggyel kapcsolatban Zacher Gábor, aki szerint az illegális vegylaborok minden lehetőséget kihasználnak, s ha egy kapu bezárul, kinyitnak egy másikat. A toxikológus szerint az öt szintetikus marihuána kimutatása igen jelentős többletfeladatot jelent az egyébként is túlterhelt laboroknak.

Egyre ütősebbek
Egyre ütősebbek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.