Nanoezüst a katéterfertőzések ellen

Napjainkban mind súlyosabb problémát jelentenek a kórházakban, illetve más egészségügyi intézményekben beszerzett fertőzések.

Ezek forrása lehet maga a beteg, az egészségügyi személyzet, a szellőztetőberendezés és akár a vizesblokk is – de legtöbb esetben mégis az orvosi eszközök okozzák a fertőzések jelentős részét. A tapasztalatok szerint az urológiai katéterek miatt alakul ki a fertőzések közel 40 százaléka. A fertőzések döntően olyan betegeknél fordulnak elő, akik hoszszabb kórházi kezelésre szorulnak.

A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. olyan technológia kifejlesztésére vállalkozott – erre az anyagi forrást a Baross Gábor pályázati program biztosította –, amellyel a katéterek felületét antibakteriális anyaggal módosítják. Erre a célra egy régről ismert anyag, az ezüst tűnt a legmegfelelőbbnek. Annak érdekében, hogy a katéterek felülete baktériumölő tulajdonsággal rendelkezzen, az ezüst „megmunkálására” volt szükség. A megmunkáláskor nem hagyományos eljárásra kell gondolni: a nanotechnológia alkalmazásával sikerült nanoméretű ezüstrészecskéket előállítani a szervezettel kompatibilis formában. A fejlesztésnek köszönhetően nanoezüstből álló bevonat hozható létre a katéterek felületén. Az ily módon kifejlesztett urológiai katéterek magas antibakteriális hatást mutattak –a baktériumölő katéterek előállításának technológiáját szabadalmaztatták a kft. kutatói.

Ugyancsak a Baross Gábor programból a kft. olyan eszközöket szerzett be, amelyekkel a miskolci régió speciális igényeit is ki tudja szolgálni. Az atomabszorpciós spektrofotométer (AAS) segítségével kémiai analízis végezhető hetvenhárom kémiai elemre, akár szilárd fázisban is. A másik eszköz egy röntgen fluoriméter (XRF), amely már nyomnyi mennyiségű fém meghatározására is lehetőséget nyújt – ez pedig nagy kincs egy olyan régióban, amely a fémekkel való munkának „kötelezte el” magát, és ennek „köszönhetően” számos meglepetést (szennyezést) tartogathat a települések környezete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.