Ismeretlen királyt talált egy fémkereső

Egy angol amatőr fémkeresőjével olyan ezüst kincsleletet talált egy ólomkazettában, amely eddig ismeretlen viking király létezéséről szolgáltat egyértelmű bizonyítékot.

A 201 ezüsttárgyat Darren Webster találta meg az észak-angliai Silverdale külterületén mindössze 40 centiméter mélyen a földben azzal a fémkeresővel, amit felesége ajándékozott neki tavaly karácsonyra. A több mint egy kilogrammnyi leletanyagot – amelyben vannak gyönyörűen kidolgozott olyan ritka kardíszek, amiket viking harcosok viseltek – 900 körül ásták el, amikor a vikingek között Angliában súlyos harcok dúltak a vezető szerepért.

A leletanyagban egy olyan érmét is találtak, amelyet egy bizonyos Airdeconut (Airdeknut), esetleg Harthacnut veretett 895–905 között. Ismerünk ugyan Dániából és Angliából Harthacnut nevű uralkodókat, de azok később, a XI. században uralkodtak. A teljesen ismeretlen viking királyt az utókor elfeledte. Az érme azt is elárulja, hogy a vikingek a 870-es évektől már állandó telepeket tartottak fenn Britanniában, nemcsak nyári rablótámadásokat vezettek oda, sőt sokan közülük áttértek a keresztény hitre is: az érme hátoldalán a DNS (Dominus) Rex (Krisztus király) olvasható.

Gareth Williams, a British Museum érmeszakértője szerint a lelet egy korabeli marhacsorda vagy birkanyáj árával ér fel, egyetlen karperecért egy ökröt vehetett volna a vagyon tulajdonosa.

A leletegyüttesben találtak olyan érmet is, amit az az Alwaldus (Æthelwold) veretett, aki Nagy Alfrédtól akarta megszerezni a hatalmat, és miután nem sikerült, a vikingekhez menekült, akik hagyták, hogy királyként pénzt veressen.

Az egyik karperec díszítése különösen szokatlan: ír, angolszász és Karoling-stílus keveredik rajta.

A kincsleletért járó busás jutalmat a megtaláló és a megtalálási hely tulajdonosa között osztják meg, a tárgyakat pedig a British Museumban mutatják be a nagyközönségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.