Színes és éhes

Több színes e-könyv-olvasó is megjelent az ősszel, ezek nagy valószínűséggel a karácsonyi bevásárlási időszak sztárjai lettek – a válságtól nálunk kevésbé sújtott régiókban a Smart TV-k mellett biztosan. Úgyhogy közelebbről szemügyre vesszük ezeket az elérhető információk alapján – és nem térünk ki az e-könyv piac hungarikumaira.

A két leggyakoribb típus az Amazon Kindle Fire és a Barnes and Noble Nook Tablet készüléke lesz, mert ez a két cég rendelkezik a legnagyobb gazdasági erővel. Ez a két olvasó alig különbözik a szokásos (már unalmas?) androidos tabletektől: ez az „alig” az olvasásra optimalizált kezelőfelület, amely a jellegzetes tabletfunkciókat (internetezést, játékokat, filmnézést) is elérhetővé teszi. Tehát akinek már van 6-7 hüvelykes tabletje, eszébe ne jusson színes e-könyv-olvasót venni. Viszont a színes e-könyv-olvasó teljes értékű tablet – csak sokkal olcsóbb, mert az Amazon és a Barnes and Noble így szeretne az Apple iPad-árral szemben úszni.

Minden ismertetés kitér a színes olvasók akkumulátor-élettartamára, precízen megmérik használat közben, és általában elégedetten nyugtázzák az elért 6-8 órát. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, még az Amazon reklámjánál is jobban: az új E-Ink kijelzős, fekete-fehér olvasók normális, könyvnek megfelelő használat mellett 3–5 hétig bírják töltés nélkül. (A gyártók szerint 2 hónapig.) Ez az óriási mennyiségi különbség azt a döntő, minőségi többletet jelenti, hogy míg a színes olvasókat nem lehet konnektor nélkül használni, az E-Inkeseket igen. Elvisszük nyaralni, és akkor sincs dráma, ha a töltőt otthon hagyjuk. Itt a tulajdonosok felhördülnek: a „sima” Kindle-nek nincs is töltője, csak egy USB-kábele, amelyen keresztül bármiről, aminek USB-portja van, fel lehet tölteni... De nem kell, mert gyakorlatilag nem fogy ki soha.

Jeff Bezost, az Amazon alapítóját és vezérigazgatóját Steve Jobshoz szokták hasonlítani, mert legalább annyira erőszakos és cégegoista, és majdnem ugyanannyira zseniális is. Mégis elkövetett, vagy hagyott elkövetni egy óriási hibát: az Amazon Touch érintőképernyős olvasóról az összes gombot lehagyták. Az összeset – beleértve a lapozó gombokat is. Első pillantásra túlélhetőnek tűnik, de ezzel megszűnt az egykezes használhatóság. Buszon, vonaton, metrón állva pedig csak így lehet olvasni. Most úgy tűnik, a gombos, „sima” Kindle 79 dolláros ára és bolondbiztos, egyszerű kezelhetősége olyan népszerűséget nyújt a terméknek, hogy a Touch a háttérben fog maradni.

Az ismertetések azt is kiemelik, hogy a 79 dolláros árral járó reklám kellemetlenség (a kikapcsolt készüléken fizetett hirdetések látszanak) nemhogy elviselhető, alig vehető észre. A szintén 79 dolláros Nook kicsit többet vesz el a kezdőképernyőből, de a reklámok többsége egyelőre az Amazoné, illetve a Barnes and Noble-é. Ez később változhat, de kit érdekel, mi látszik a kikapcsolt készülék képernyőjén? (Az E-Ink nyugalmi állapotban nem fogyaszt, ezért kikapcsoláskor, „elalváskor” az olvasó kirak egy képet, amely láthatómarad a bekapcsolásig, illetve „ébredésig”.) Ha nagyon nem tetszik, hasra fordítjuk... Aki most dönt úgy, hogy e-olvasót vesz, nyugodtan válassza a 79 dollárost, legyen az Amazon vagy Barnes and Noble. Akinek pedigmár van Kindle Keyboardja (3. generációs Kindle-je a sok gombbal), örüljön, mert a mobilinternet-opciót az újból kivették. Viszont a processzor egy kicsit, 532/800 MHz arányban gyorsabb lett. (A „sima” és a Touch típusban is.)

Abban, hogy az egyszerű e-olvasókkal többet foglalkoztunk, mint a színesekkel, kitűnhet a véleményünk: előbbieket többre tartjuk az olvasás fennmaradása szempontjából.

E-book színesben
E-book színesben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.