Saját táblával virít a Google

A Google fél éven belül piacra dob egy saját fejlesztésű, prémium kategóriás androidos tabletet – árulta el a Corriere della Sera című lapnak Eric Schmidt, a vezér. Ez pedig alighanem azt jelenti, hogy a Google első embere egyelőre nem maradéktalanul elégedett az Android operációs rendszerrel megjelent táblagépekkel.

Miután realizálták, hogy a tábla az valóban egy létező piac, nemcsak az IT-ipar gyenge kísérlete, most elérkezettnek látták az időt arra, hogy megmutassák: milyen megoldásokkal vehetik fel a táblák a versenyt az iPaddel. Így tettek az okostelefonok eseté ben is: több verzió után jöttek elő a cég dedikált készülékével, amelyet ugyan fejlesztői mobilnak pozícionáltak, mindenki tudta, hogy valójában egy etalon készülékről van szó. S abból sem csináltak titkot, hogy a gyártó a Samsung.

A Google tabletban debütálhat a megújult hangvezérlési rendszer – sejtette a vezér. Ennek célja, hogy méltó ellenfele lehessen az Apple-nél nemrég dedikált Sirinek, amellyel nem csak a készüléket, de az egész platformot vezérli szavai segítségével a felhasználó. A pletykák szerint a mintatáblát a Motorola gyárthatja, az amerikai céggel a Google közösen fejlesztette a Honeycomb-verzió táblagépes mutációját. Ennek eredménye lett a Xoom. Nincs kizárva az egyébként igen harcos Apple-versenytársnak számító Samsung sem. A hírek szerint a Google már az új verzióban, az Ice Cream Sandwichben gondolkodik, hiszen azt már érettnek ítéli tabletes felhasználásra.

A Google számára továbbra sem cél a hardverpiac meghódítása, nem erre építi saját növekedési stratégiáját. Ugyanakkor számukra presztízskérdés, hogy a eredeti fejlesztőjeként megmutassa, hogyan képzeli el a rendszer jövőjét, milyen irányba indul el. A referenciakészülék tehát mindig utat mutat a gyártóknak, s orientálja a fejlesztők gondolkodását is. Erre pedig szükség van: az Android ugyanis a tabletpiacon legalábbis eddig, nem tudtamegismételni az okostelefonok diadalmenetét. A készülékek ingadozó teljesítményére és a nehézkes felületkezelésre is sokan panaszkodnak. Schmidt ez alkalommal méltatta Steve Jobs munkásságát is, azaz megdicsérte a versenytársterméket: mint mondta, az Apple alapítója az iPaddel lenyűgöző terméket, alkotott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.