Toscanától az Alföldön át Szlovákiáig a Föld hőjével fűtenek

Három település három országban: Mórahalom hazánkban, Montieri Olaszországban és Galánta Szlovákiában. Ami összeköti őket: a geotermikus energia.

Az Európai Unió FP7-es kutatási keretprogramjának egyik kiemelt Concerto projektje (a Concerto program megújuló energiákkal kapcsolatos, demonstrá ciós célú K+F-projekteket támogat) kisközösségek geotermikus energiával való távfűtését célozza, s a hat országból verbuválódott 16 partnert egy 1999-ben indult 17 fős innovatív budapesti kisvállalkozás, a Geonardo Kft. koordinálja. Az együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem, a Szlovák Energiaügynökség és a Lengyel Tudományos Akadémia alkalmazott kutatási tevékenységet végez, három városban (Magyarországon, Szlovákiában és Olaszországban) konkrét beruházások történtek, négy, a geotermikus fejlesztésekben érintett vállalat technológiai fejlesztést hajt végre, négy partner település pedig megfigyelő státusban kapcsolódik a projekthez. A közelmúltban Brüsszelben megrendezett első innovációs konvención 48 uniós projektet vonultattak fel, köztük csak ezt az egyet vezették magyarok.

A geológusok alapította, másfél millió eurós éves forgalmú Geonardo Kft. létszámán belül egyharmadot tesz ki a kutató-fejlesztő gárda, amely már az 1998–2002 közötti időszakban elsők között koordinált hazánkból uniós kutatási projektet. Akkor környezetre veszélyes ércbányászati hulladékok felmérését célzó, on line adatbázist építettek ki, de ezt követően mintegy 60-70 uniós kutatásfejlesztési együttműködésben vettek részt, közülük 15-20 projektnél koordinátorként. Ezzel egyébként a Magyarországon alig ismert cég európai mércével mérve a legsikeresebb K+F-kisvállalkozások közé tartozik Kelet-Közép-Európában. Egyik ilyen munkájuk négy tiszaháti község kommunális szennyvizének ma is működő biológiai tisztítási rendszerének kiépítését eredményezte. Egy másik általuk szervezett projekt a Szigetköz vízpótlását szerette volna megoldani, s bár máig ez az egyetlen, e célt szolgáló uniós közösségi projekt sajnos nem volt teljesen eredményes – mondja Kitley Gábor, a Geonardo ügyvezető igazgatója. A kifejlesztett döntéstámogató rendszert nem sikerült ugyan a mindennapi előkészítő folyamatokba beépíteni, de Ásványráró mellett megépült csatorna segítségével sikerült a vízpótlást az Alsó-Szigetközben is legalább részben megoldani.

A tavaly januárban indult Geotermális Közösségek (www.geothermalcommunities.eu) nevű ötéves futamidejű, 11,5 millió eurós költségvetésű projekt helyszíneinek kiválasztása viszonylag egyszerű volt. Galántán a nyolcvanas évek elejétől a keleti blokkon belül az elsők között működik geo termikus alapú távfűtés. A szlovákiai kisvárosban megújul a geotermikus rendszer, és beszigeteltek három, paneltechnológiával épülő lakótömböt. Izland mellett – s ezt valószínűleg sokan nem tudják – Toscanában a legkedvezőbbek a feltételek a föld hőjével való fűtésre és áramtermelésre. Montieriben egy vadonatúj geotermikus távfűtési rendszer épül ki, emellett pedig a toscanai falu épületei közel harmadának energetikai megújítását is elvégzik, megőrizve azok jellegzetes középkori vonásait. Mórahalmon a közösségi terek – iskola, óvoda, bölcsőde – újulnak meg, illetve ezen épületek fűtési rendszerét alakítják át a geotermikus hőenergia használatára. Ezek mellett napenergiás és gázmotoros rendszerekkel kombinálják a geotermikus kaszkádrendszert.

Európában 500 ezer embert érintenek közvetlenül a Concerto programban az elmúlt években támogatott fejlesztések. A Geotermális közösségek projekt keretében ez a szám tovább nőhet.

A Geonardót Kitley Gábor és Pári István képviselte a brüsszeli rendezvényen
A Geonardót Kitley Gábor és Pári István képviselte a brüsszeli rendezvényen A SZERZŐ FELVÉTELE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.