Antiráktabletták olcsón

Néhány daganat olyan lassan növekszik, hogy életünk végéig sem okoz tüneteket. Más típusok gyorsan pusztítanak, és korai észlelésük esetén is veszélyeztetik életben maradásunkat. Az egyre jobb és drágább gyógyszerek e két véglet között képesek segíteni. A legújabb eredmények szerint viszont lehet, hogy egy régi és olcsó gyógyszer nem gyógyítja, hanem megelőzi a bajt.

Mégsem igaz, hogy a rákszűrés életet ment? Az Egyesült Államok kormánya októberben elrendelte a rutinszerűen végzett prosztatarákszűrés leállítását. A döntést előkészítő tudományos bizottság nem találta meggyőzőnek a szűrés előnyei mellett szóló bizonyítékokat. A módszer ugyan sok életet megmentett, de sok olyan daganatot is feltárt, amely annyira lassan növekedett, hogy sosem veszélyeztette volna a páciens életét, míg kioperálásával olyan szövődmények járhattak, mint a vizelettartási nehézség vagy az impotencia.

A szakemberek most az arany középutat igyekeznek megtalálni: szeretnék elkerülni a korai felismerésben rejlő lehetőségek túlbecsülését, ugyanakkor nem akarják eltántorítani a részvételtől azokat, akik számára a szűrés valóban hasznos lehet. Olyan kérdések körül zajlik a szakmai vita, hogy a 40-es vagy az 50-es életévekben kell-e megkezdeni a mammográfiás szűréseket az emlőrák felfedezése érdekében, vagy hogy érdemes-e elvégezni a drága CT-vizsgálatot a dohányosoknál a tüdőrák korai észlelése érdekében. Azt kell például eldönteni, kinek az esetében haladja meg a betegség kockázata a szűrés – például a pozitív CT-lelet birtokában elvégzett, gyanús elváltozást megbolygató szövetmintavétel – rizikóját.

A New York Times-nak nyilatkozó dr. Jeanne Mandelblatt (Georgetown University) magyarázata szerint az emlőrák átlagos, 3 százalékos kockázata az életkor előrehaladtával és más faktorok szerephez jutásával növekszik. Ha valaki 40 éves, és rengeteg kockázati tényező szerepel az életében – dohányzás, stressz, a rák családi halmozódása stb. –, lehet, hogy épp akkora a kockázata, mint egy kockázati tényezőktől mentes 50 évesnek. Pusztán az életkor alapján tehát nem lehet eldönteni, kinek hasznos a szűrés. A háziorvosoknak viszont általában nincs idejük kideríteni a részleteket. A jelenlegi szűrő módszerekkel épp az a baj, hogy a már fejlődőben lévő elváltozást észlelik (ha észlelik), és nem azt, hogy van-e az illető génjei között olyan, amelynek jelenléte a tapasztalatok szerint megsokszorozza a rák kialakulásának kockázatát. A szűrés segítségével életben maradók adatai sem igazán segítenek: nemrég felmérték, az ötvenes éveikben járó nők közül hányan köszönhették életüket annak, hogy a szűréssel időben felfedezték mellrákjukat. Bár nincsenek kevesen, de mint kiderült, az összes mellráktúlélőnek mégis csak körülbelül a 13 százalékát teszik ki.

A döntéshozókat leginkább az aggasztja, hogy az orvoslás nem képes lépést tartani a technika fejlődésével. Az egyre jobb gépeknek köszönhetően egyre korábbi stádiumban észlelhetjük a daganatokat, korábban, mint hogy képesek lennénk megítélni, melyiket kell eltávolítani, és melyiket kellene inkább békén hagyni.

A számtalan érvet és ellenérvet felsorakoztató végtelen vita feloldására a gyógyszeripar kínál lehetőséget: a kemoprevenciót, azaz a kémiai anyaggal (gyógyszerrel) elért megelőzést. Ha ugyanis lenne egy olcsó gyógyszer, amely megakadályozná a daganatok kifejlődését, az a szűrés körüli kérdéseket is más megvilágításba helyezné. Talán meglepő, de ilyen gyógyszer régóta létezik, sőt rendszeresen használjuk. Egyelőre semmilyen szakmai fórum nem mondta ki, hogy jó a rák megelőzésére is, de ez egyes szakértők szerint csak idő kérdése. Világszerte millióknak rendelik ugyanis az orvosok a szívinfarktus és a szélütés prevenciójára – ezzel a céllal Magyarországon is ajánlják a szakmai irányelvek, és rengetegen szedik is. Az aszpirinről van szó, amely azért került hirtelen a rák szempontjából is az érdeklődés középpontjába, mert a neves brit orvosi folyóirat, a The Lancet november elején közzétette egy vizsgálat eredményeit. Ezek szerint az aszpirin tartós és rendszeres szedése igen jelentős mértékben, közel 50 százalékkal képes csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A vizsgálat résztvevői olyan önkéntesek voltak, akiket génállományuk hajlamossá tett a rák e típusának kifejlődésére, vagyis a betegség szempontjából a „nagy kockázatúak” csoportjába tartoztak. Azok közül, akik a véletlen besorolás alapján a hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kapták, sokkal többen lettek rákosak, mint akiket aszpirinnel kezeltek. Peter Rothwell, az oxfordi egyetem professzora – aki nemrég azt tette közzé, hogy az aszpirin öt éven át kis dózisban adva 34 százalékkal csökkenti a daganat miatti halál kockázatát – így nyilatkozott a most közzétett eredményekről: „Ez az első bizonyíték arra, hogy az aszpirin a nagy kockázatúak esélyeit is képes jelentősen javítani.”

Más olcsó hatóanyagokkal is folynak már hasonló vizsgálatok. A génjeik miatt az emlőrákra hajlamos nők a tamoxifentől várhatnak kockázatcsökkentő hatást, az egykori dohányzásuk miatt a tüdőrák nagy kockázatával élők számára pedig egy iloprost nevű szintetikus molekula jelenthet majd kemoprevenciót. Ez utóbbi szer azonban jól rámutat arra, hogy továbbra sem lesz elég bekapkodni egy-egy tablettát az egészségünk megőrzéséért. Azt ugyanis máris kimutatták róla, hogy aktív dohányzás esetén nem segít.

Bevonatos aszpirintabletták – idő kérdése csak a vastagbélrák-megelőző hatás szakmai elfogadása
Bevonatos aszpirintabletták – idő kérdése csak a vastagbélrák-megelőző hatás szakmai elfogadása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.