Lakható bolygó hatszáz fényévre

A Kepler-űrtávcső segítségével amerikai csillagászok megtalálták az első olyan Földhöz hasonló méretű bolygót, amely a lakhatási zónán belül kering csillaga körül. A lakhatási zóna azt jelenti, hogy a bolygó a központi csillagtól se nem túl távol, se nem túl közel, éppen olyan távolságra kering, hogy a víz még folyékony halmazállapotban is előfordulhat a felszínén. A NASA szerint tudományos áttörés az űrtávcsővel észlelt első lakható bolygó, de ne feledjük, hogy amiről most beszélünk, a Kepler–22-naprendszer, illetve a különleges Kepler–22b bolygó 600 fényévnyi távolságra van tőlünk.

A Kepler–22b bolygó a Földnél 2,4-szer nagyobb átmérőjű és 15 százalékkal van közelebb csillagához, mint a mi bolygónk a Naphoz. Így a Kepler–22b-n az év is rövidebb, 290 nap alatt kerüli meg a bolygó a központi csillagát. Úgy tűnik, hogy sokat tudunk róla, de olyan alapvető ismereteink nincsenek, hogy szilárd vagy gázbolygó, esetleg felszínének nagy részét folyadék borítja-e. Jelenleg azt feltételezik, hogy ez a bolygó 25 százalékkal kevesebb fényt kap csillagától, mint a Föld a Naptól, így hiába van 20 millió kilométerrel közelebb, átlaghőmérsékletét 22 Celsius fokra becsülik. A Kepler–22b az első olyan bolygó, amit sikerült azonosítani azóta, hogy februárban 54 olyan bolygójelöltet különítettek el, amelyek vélhetően a lakhatási zónán belül vannak. Az 54 jelölt közül közben hatot töröltek, de a maradék 48 közül tíznek a mérete a Földünkéhez hasonló, így azokat tovább elemzik. A BBC jelentése szerint az űrtávcsővel eddig 2326 bolygójelöltet mértek be, ezek közül 207 körülbelül akkora, mint a Föld. Az adatokból az következik, hogy a földnél 1–4-szer nagyobb (utóbbi a szuperföld méret) bolygók sokkal gyakrabban fordulnak elő az eddig hittnél. Az űrtávcső százötvenezer csillag fényváltozásait figyeli éveken át, a csillagok körül keringő bolygókra ezen fényváltozások alapján következtet.

„A Kepler űrszonda azokat a csillagokat keresi, amelyek fényessége egy időre lecsökken, mert egy előtte elhaladó bolygója lefedi a fényes csillagkorong egy részét. Két ilyen fényességcsökkenés ugyanannál a csillagnál már „bolygójelöltre” utal. Ha kellő időben megtörténik a harmadik is, akkor megerősített megfigyelésről van szó. Ebben az esetben a bolygó keringési ideje, a csillagtól mért távolsága és átmérője levezethető, tömege megbecsülhető” – tájékoztatta lapunkat Almár Iván csillagász-űrkutató, akinek nemrég megjelent Kozmikus társkereső című könyve részletesen foglalkozik a más csillagok bolygóival (exobolygók), valamint a Földön kívüli élet és értelem keresésével.

Ezzel az eljárással a Kepler már ezernél több bolygójelöltet talált. Ezek közül tíz van, amely a Földhöz hasonló méretű, és csillagának úgynevezett lakható zónájában kering. A most bejelentett és megerősített felfedezés, a Kepler–22 csillag exobolygója tömegét tekintve a legkisebb lehet az eddig megtaláltak közül.

– Az a tény, hogy egy bolygó csillaga lakhatónak nevezett zónájában, vagyis a kellő távolságban kering, önmagában még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ténylegesen van is rajta élet, hiszen az élet létrejöttének összes elégséges feltételét nem ismerjük – véli Almár Iván. De kétségtelen, hogy az ilyen exobolygók megérdemlik, hogy légkörüket, annak színképét a legnagyobb távcsövek segítségével alapos kutatás tárgyává tegyék. A Kepler–22 sajnos 600 fényév távolságban lévén ilyen kutatásokhoz elég messze van. De azért kísérletet tesznek majd erre, sőt a SETI Intézet is bejelentette, hogy a csillagot felveszi éppen mostanában újrainduló ATA nevű hatalmas rádiótávcsőrendszerének megfigyelési programjára abban a reményben, hogy esetleg találnak idegen civilizáció jelenlétére utaló rádiósugárzást. (A SETI Intézetnek éppen mostanára sikerült magánszponzorokat találnia az áprilisban ideiglenesen leállított ATA program folytatására.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.