Etruszk gyermekszülés egyedülálló ábrázolása

Krisztus előtti gyermekszülés-ábrázolást találtak egy etruszk lelőhelyen. A kép szülő nőt mutat, csecsemője feje és válla már éppen kibújt.

A jelenet egy 2600 éves pici, 4x3 centiméteres etruszk kerámiatöredéken látható aprócska ábrázolás. A szülő nő hosszú haja varkocsba fogva lóg le a hátán. Térdeit felhúzva tartja, egyik karját felemeli. A nyugati művészetben ez a legkorábbi gyermekszülés-ábrázolás, de általában is nagyon kevés ilyen kép található még a későbbi görög-római művészetben is – nyilatkozta a Discovery Newsnak Phil Perkins, az angliai Milton Keynes Egyetem professzora.

Az etruszkok, akiktől a nyugati kultúra – többek között – a bor készítésének tudományát és az útépítést is megtanulta, a mai Itália területén éltek körülbelül Kr. e. 900-tól. A Kr. e. II. századtól fokozatosan beolvadtak a Római Birodalomba. Az etruszkokról még mindig nagyon keveset tudunk. A nem indoeurópai nyelvet beszélő nép nem hagyott maga után saját irodalmat, ezért nehéz rekonstruálni társadalmi berendezkedésüket, történelmüket. A legtöbb információt róluk temetőik hagyták az utókorra: a gazdagon díszített sírjaikban talált sírmellékletek vallanak a rejtélyes népről.

Ám a különös edénytöredék éppenséggel nem temetőből került elő. A Firenzétől 30 kilométerre északkeletre lévő Poggio Colla azon kevés etruszk lelőhely egyike, amely egykor település volt. A Kr. e. VII.–Kr. e. II. századig állt Poggio Colla –az előkerült leletanyag alapján – szent hely lehetett, ahol az etruszkok valamelyik istenüknek áldoztak. De melyiknek? A most azonosított ábrázolás talán ezt a kérdést is megválaszolja.

– A Poggio Collában előkerült számos szövéssel kapcsolatos eszköz és arany ékszer arra utal, hogy Poggio Collában egy istennőt és nem istent imádtak. Elképzelhető, hogy éppen ezért valamilyen szorosabb kapcsolat van az itt gyakorolt kultusz, istennőimádat és a szülés között – mondta el a Discovery News munkatársának Greg Warden professzor, a Mugello-völgyi régészeti program igazgatója, a Poggio Colla-i feltárás felügyelője.

Phil Perkins úgy véli, hogy a gyermeket szülő nő egy etruszk istennőt ábrázol, ami arra is utalhat, hogy Poggio Colla a termékenységi kultusz szent helye volt. „Ez esetben pedig egy eddig nem ismert etruszk mitológiai elemre bukkantunk, mivel eddig nem ismertünk olyan etruszk istennőt, aki mitológiájukban arról nevezetes, hogy gyermeket szül” – nyilatkozta Perkins. Larissa Bonfante, az etruszk civilizáció szakértője egészen rendkívülinek tartja a felfedezést. Elképzelhető, hogy az istennő, aki talán az edényen is látható, a gyermeket szülő nők védő istensége volt – mondta el Bonfante a Discovery Newsnak.

Szülő nő
Szülő nő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.