Toplista intelligens városokról

Szöul, Szingapúr és Stockholm került a dobogóra a világ intelligens városait összehasonlító felmérésben.

A toplista elsősorban arról árulkodik, hogy az egyes városok mennyire képesek kihasználni az informatika és a telekommunikáció által kínált társadalmi, gazdasági és környezeti előnyöket.

Az Ericsson által másodízben összeállított Networked Society City Index az infokommunikációs technológiák elérhetősége és alkalmazása alapján állította rangsorba a településeket. Az életminőség-vizsgálatként is felfogható felmérésben a világ 25 legnépesebb országa szerepelt.

Az élmezőnyön belül Szingapúr látványos újításokat vezetett be az e-egészségügy területén, és úttörő digitális megoldásokkal rendelkezik a forgalmi torlódások kezelésében is. Szöul a környezetvédelmi teljesítményével került az élre: a dél-koreai fővárosban látszik a leginkább, hogy mennyi környezetszennyezést lehet megspórolni például a távmunka, az elektronikus ügyintézés vagy az ún. intelligens (a forgalmi csúcsokat széthúzó) ingázás segítségével. Stockholmot egyrészt az európai viszonylatban példátlanul fejlett kommunikációs infrastruktúra (például a negyedik generációs mobilhálózat) segítette a dobogóra, másrészt pedig az elektronikus adatnyilvánosság globális összehasonlításban is kiemelkedő szintje – gyakorlatilag az összes közérdekű adat online is hozzáférhető.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a BRIC-csoport (Brazília, Oroszország, India és Kína) számos városa – például Sao Paulo és Újdelhi – ígéretes infokommunikációs programokat indított a társadalmi-gazdasági szakadékok megszüntetésére. Közülük Sao Paulo korábban számos nemzeti és nemzetközi díjat kapott az e-felzárkóztatási programokért. Példaként az Újdelhiben működő Eko projektet említették, amely alacsony értékhatárú pénzügyi tranzakciók végrehajtását segíti mobiltelefonok használatával vagy kiskereskedelmi kirendeltségeken keresztül. A rendszer több mint 1,3 millió ügyfelet szolgál ki, és eddig 500 millió dollár értékben bonyolítottak rajta keresztül mikroletéti, kifizetési és átutalási tranzakciókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.