Vércukormérés könnyből

Ritkán fordul elő, hogy még csak beharangozzák egy orvosi tudományos közlemény megjelenését, és a világ számos hírügynöksége máris áttörésről beszél. Márpedig az Analytical Chemistry című szaklapban bejelentett diabetológiai tudományos közlemény olyan kísérletről számol be, amely valóban alapjaiban megváltoztathatja a cukorbetegek mind a mai napig sok kellemetlenséggel járó diagnosztikáját: vér helyett könnycseppben mérik a cukorszintet! Bár a diabéteszeseknek ma már szerencsére nem kell a laboratóriumba rohangálniuk, otthonukban azonban napjában többször is meg kell szúrniuk az ujjbegyüket, hogy megállapítsák, elegendő – netán túl sok – inzulint adnak-e be maguknak, illetve, hogy nem visznek-e be fölös mennyiségű szénhidrátot a szervezetükbe. Naponta 350 millióan szúrják magukat a világon!

A „könnyes”, de fájdalmatlan új eljárás a cukorbeteg gyerekeknek hozna igazi megkönnyebbülést, akiknek egyébként is nehezen beállítható a vércukra, könnyen fel is borul az egyensúly, ezért gyakrabban kell ellenőrizni. A rendszeres ellenőrzést nem lehet megúszni: ha valaki fegyelmezetlen, annak előbb-utóbb súlyos szövődményekkel, elsősorban érbetegséggel kell számolnia.

Ezt a mindennapi kényelmetlenséget, szúrást válthatná tehát ki az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatóinak találmánya. Mark Meyerhoff és kutatótársai nyulakon már sikerrel kipróbálták speciális elektrokémiai mérőeszközüket, és bebizonyították, hogy a cukorszint jól mérhető a könnyben is. Így hát, reményeik szerint, a jövőben elegendő lesz egy csepp könnyet a műszerre ejteni (pontosabban egy kis papírcsíkkal a szem széléről felitatni), hogy megtudhassuk, jól van-e beállítva a vércukrunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.