Különös bomlás

Egy „új fizika” lehetőségét vetíti előre az a különleges részecskebomlás, amelyet a genfi CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) észleltek.

A BBC tudósítása szerint Matthew Charles, az Oxfordi Egyetem fizikusa arról számolt be egy párizsi konferencián, hogy az úgynevezett D-mezon szubatomi részecskék kissé másként bomlanak, mint ahogy azt antirészecskéik teszik. Magyarázat nincs a jelenségre, de ha lesz, a felfedezés segíthet megérteni, hogy a világegyetemben miért több az anyag, mint az antianyag. A kutatócsoport azonban óvatosságra int, további kísérleteket tart szükségesnek,mert jelenleg mind össze 0,05 százalék annak a valószínűsége, hogy eredményeik nem véletlenszerűek.

Közben egy Genfben tegnap kezdődött szakmai konferencián már azt elemzik, miként lehetne a nagy hadronütköztető teljesítményét növelni. Mérnökök és fizikusok a jövőben azon dolgoznak, hogy a csúcsberendezés luminozitását 2020-ra a jelenlegihez képest több nagyságrenddel emeljék meg.

Az ütközőnyalábos gyorsítókísérletek két legfontosabb jellemzőjeugyanis az ütközési energia és a luminozitás. Az utóbbi az ütközések gyakoriságát jellemzi. Ez egyenesen arányos az egymással ütköző nyalábok részecskeszámaival és fordítottan a nyalábok találkozási felületével, hiszen ugyanannyi részecske esetén annál több az ütközés, minél jobban fókuszáltak, azaz mennél kisebb felületen találkoznak. A másik jellemző az ütközési energia. Azonos tömegű és energiájú részecskenyalábok esetén, amilyenek az LHC-ban is keringenek, az ütközési energia egyszerűen a részecskenyalábok energiá jának kétszerese. Az LHC esetén tavaly márciusban sikerült először 3,5 TeV (tera elektronvolt) energianyalábokat ütköztetni. 2013-ban ezt az energiát kétszeresére fogják növelni, és azzal érik el az eredetileg tervezett 14 TeV-et.

A CERN már most a világ legnagyobb luminozitású berendezése, de hiába ütközik másodpercenként több százmillió részecske, a fizikusok számára igazán érdekes következményekkel járó találkozásra naponta alig egy-kétszer kerül sor. Sergio Bertolucci, a CERN kutatási igazgatója szerint a luminozitás több nagyságrenddel való megnövelésével pontos méréseket végezhetnek, és új jelenségeket fedezhetnek fel. Az LHC felturbózásához új, a szupravezetésen alapuló technológiá kat kell kifejleszteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.