Katonai űrrepülőgép a láthatáron

Tavaly hajtotta végre első tesztrepülését az amerikai légierő által kifejlesztett X–37B űrrepülőgép. A szerkezet 2010. április 22-én állt Föld körüli pályára, s onnan december 3-án tért vissza.

Kis mérete miatt sokan úgy gondolták, hogy emberes repülésre alkalmatlan, s hogy feladata elsősorban katonai műholdakkal lehet kapcsolatos. (Például más országok kémműholdjainak befogása vagy megsemmisítése.)

Egy friss tanulmányban ugyanakkor az űreszközt építő Boeing cég mérnöke, Art Grantz arról ír, miként lehet az X–37B kísérleti katonai gépet űrhajósok repülésére alkalmassá tenni. Úgy véli, ha az X–37B méretét megnövelik (a hossza a jelenlegi 9-ről 14,3 méterre nőne), akkor nagyobb terhek szállítására is képes lehet. A rakteret pedig utastérré alakíthatnák.

Az öt-hét űrhajós utaztatására alkalmas űrrepülőgép az X–37C munkanevet kapta. A mérnök szerint az átalakításhoz azonnal hozzá lehet kezdeni, hiszen a jelenlegi konfiguráció már bizonyított, így jöhet a következő lépcsőfok.

Azt sajnos továbbra sem lehet ugyanakkor tudni, hogy a Pentagonnak mi a célja az X–37B (egyelőre automata) űrrepülőgéppel, a projekt ugyanis továbbra is titkos.

Az űrjármű világűrben töltött csaknem kilenc hónapjáról sincsenek hírek: a közvélemény számára összesen annyi ismert, hogy felbocsátották, majd sikeresen leszállt.

Az űrrepülőgépek katonai célú használata nem számít újdonságnak: az idén végleg elbúcsúztatott amerikai űrsiklókat számos alkalommal „bérelte ki” a védelmi minisztérium, hogy saját űrhajósaival hajthasson végre különböző feladatokat, kísérleteket. Ezen alkalmakkor valószínűleg nagyobb kémműholdakat állítottak pályára, illetve javítottak meg.

Szkafanderbe öltözött emberek vizsgálják az X–37B kísérleti űrrepülőgépet visszaérkezése után
Szkafanderbe öltözött emberek vizsgálják az X–37B kísérleti űrrepülőgépet visszaérkezése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.