Esőerdősziget a pálmaültetvényben

Ha nem tudod legyőzni őket, csatlakozz hozzájuk! – ennek jegyében szegődött el egy brit ökológuscsapat a Borneó esőerdeiben dolgozó favágók mellé, hogy ha már megakadályozni nem tudják, legalább tanulhassanak az ott megfigyelt folyamatokból.

A délkelet-ázsiai szigeten a maláj kormány tulajdonában lévő Sabah Foundation 75 000 hektár esőerdőt vág ki, hogy a helyére jól jövedelmező olajpálma-ültetvényeket telepítsen. A londoni Imperial College kutatói megállapodtak a vállalattal, hogy munkatársaik ott lehessenek a területen, és ökológiai vizsgálatokat végezhessenek.

Rob Ewers, a kutatócsoport vezetője a New Scientistnek elmondta, hogy megállapodásuk szerint a favágók különböző méretű erdőfoltokat fognak meghagyni különböző távolságra egymástól, összesen mintegy 8000 hektáron. Ewers és csapata azt vizsgálja majd, hogy melyikben mennyi élőlény marad meg, mekkora foltok maradnak életképesek, és végső soron milyen tájátalakítás és tájszerkezet az, amely biztosítja a trópusokon az optimális területhasználatot, azaz a gyors hasznot és a hosszú távon értékes természeti erőforrásokat is.

Hogy miért fontos ez nekünk Európában? Például azért, mert a trópusi esőerdők növényei adják a nyugati világban használt gyógyszerek negyedét, az esőerdők helyére telepített olajpálma olaja pedig többek között a margarin, a tusfürdő, a szappan, a rúzs és a csokoládé egyik összetevője. Amai fogyasztási szokásaink mellett mind az erdő, mind az olajpálma-ültetvény nélkülözhetetlen alapanyagok forrása.

Nem véletlen, hogy a kozmetikumokat és élelmiszereinket gyártó nagyvállalatok már régóta keresik a fenntartható pálmaolaj-termesztés módszereit, ehhez pedig nemcsak az ültetvények kezelésében jártas agrárszakemberek, hanem együttműködésre hajlandó természetvédelmi szakemberek is szükségesek.

Azzal, hogy ők is csatlakoznak a borneói fakitermeléshez, a trópusi területhasználat teljes skálájáról lesz már tapasztalatuk: kutathatják az eredeti sértetlen esőerdőket, a kicsiny foltokra felszabdalt erdőket, a helyreállított területeket és a homogén, nagy kiterjedésű olajpálma-ültetvényeket.

Ezek alapján körültekintőbben tervezhető majd a trópusi területhasználat annak érdekében, hogy még évtizedek vagy évszázadok múlva is legyenek jól jövedelmező ültetvények, valamint gyógyszert, élelmiszert, állat- és növényfajok ezreit életben tartó esőerdők egyaránt.

Olajpálma-ültetvény az esőerdőtől elhódított területen a malajziai Sabah tartományban
Olajpálma-ültetvény az esőerdőtől elhódított területen a malajziai Sabah tartományban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.