Rács a koszorúérbe – de mikor?

A szívinfarktus első óráiban a koszorúér elzáródását idejekorán szívkatéteres úton kitágítani – ez ma a kezelés legkorszerűbb módszere. A megoldás hosszú távra: az érbe azonnal sztentet kell helyezni.

Néhány évtizede az infarktus egyedüli gyógyítási módja hathetes szigorú, mozdulatlan fektetés volt. Más lehetőség híján ölbe tett kézzel néztük, hogy az elzáródott koszorúér nyomán miként hal el a szív(izom). Tevékenységünk fájdalomcsillapításra és a szövődmények (ritmuszavar, keringésösszeomlás és halál) megakadályozására szorítkozott. Ma ott tartunk, hogy ha a koszorúeret kellő időben, az első tünetek megjelenése után, a lehető leghamarabb tudjuk katéterezni és tágítani, a szívinfarktus, vagyis a szövetelhalás létre sem jön. A múlt század kilencvenes éveitől fokozatosan teret nyerő (a legtöbbször értágításos és sztentfelhelyezéses) módszerek a heveny infarktus miatti kórházi halálozást a hatvanas években tapasztalt harminc százalékról világszerte – így hazánkban is – öt százalék alá csökkentették. Az esetek kétharmadában az ér elzáródását hirtelen kialakuló trombus (vérrög) okozza. Ezt az érfalban levő plakk (kóros megvastagodás) felszakadása előzi meg. A katéterező kardiológus speciális eszközökkel először eltávolítja (kiszívja) a koszorúeret elzáró vérrögöt, ezután következik a tágítás, majd a sztent felhelyezése. (A sztent apró, cső alakú, speciális fémből készült fémrács.)

Most egy kínai orvoscsoport azt ajánlja, hogy a mai gyakorlattól eltérően a trombus leszívása és a koszorúér tágítása után az orvos ne azonnal („egy ülésben”) helyezze fel a sztentet, hanem újabb katéterezéssel, egyhetes várakozás után. A tudományos közlemény a Canadian Journal of Cardiology című szaklap októberi számában jelent meg. A Lian Tang vezette orvoscsoport a chengshai egyetem Xiangya kórházának kardiológiai osztályán 87 beteget vont be a tanulmányba. Valamennyi eset sürgős volt, a betegeket heveny szívinfarktussal szállították a kórházba. Negyvenhét betegnek a tágítás után azonnal felhelyezték a sztentet, negyven esetben viszont csak egy hét múlva. A két betegcsoport összehasonlításakor mind a szövődményadatok, mind a vérrög-eltávolítás és koszorúér-áramlás, továbbá a szívműködés más ismert, számmal kifejezhető objektív paraméterei már a katéterezés után, aztán a féléves nyomon követés során is arra utaltak, hogy a késleltetett módszer a jobb.

A szaklap ugyanezen számában szerkesztőségi kommentár is megjelent. A szerzők, Marc Jolicouer és Jean-Francois Tanguay, emlékeztetnek: 2004 óta a késleltetett sztentbeültetéssel már más kutatók is foglalkoztak. A módszer vitatott, de elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos betegeknél a jövőben alternatív lehetőségként a késleltetést kell választani. Merőben eltérő véleményen van dr. Major László főorvos, az Állami Egészségügyi Központ szívkatéteres kardiológusa. A ma egyedül érvényes szakmai ajánlás heveny szívinfarktusnál a minél hamarabb végrehajtott katéteres beavatkozás. Azaz: a vérrög eltávolítása, az ér kitágítása és sztent beültetése. A plakk felszakadását elszenvedett, trombusszal eltömeszelt kritikus érszakasz mechanikus rögzítés (sztentbeültetés) nélkül nagyon is hajlamos gyorsan újra elzáródni. A mostani kínai és néhány korábbi közlemény tehát szembemegy a nagy beteglétszámon igazolt nemzetközi gyakorlattal. A tanulmányban bemutatott esetek száma csekély, egyáltalán nem elégséges messzemenő következtetések levonásához. Ez – mondja dr. Major főorvos – a vizsgálat leggyengébb pontja, nem szólva a kétszeres katéterezés tetemes költségéről.

Nem véletlenül hangsúlyozza Stanley Nattel, a kanadai szaklap főszerkesztője is, hogy a késleltetett sztentbeültetés igazolásának bizonyító erejű klinikai vizsgálatai még igencsak hiányoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.