Talpnyomásból energia

Napjainkban már igen sokféle szerkezet működését irányítják vezeték nélküli, jeleiket központi vezérlőhöz eljuttató elemes vagy akkumulátoros érzékelők, ám ezek lemerülő áramforrásait gyakran kell cserélni.

A nehezen hozzáférhető helyekre telepített akkuk vagy elemek cseréje pedig bonyolult és drága művelet. Ha viszont a monitorral ellenőrzött szerkezet működése közben mozog vagy akár csak rezeg, a Massachusetts Institute of Technology kutatói által feltalált, mozgási energiát hasznosító piezoelektromos „energiabegyűjtő” a szenzorokat folyamatosan elláthatja árammal, ezért feleslegessé válnak az elemek.

A Curie házaspár által felfedezett piezoelektromosság akkor gerjed, ha bizonyos kristályos anyagokat (például a kvarcot) terhelés, nyomás ér. A piezotechnika segítségével ma már egészen kis mozgások kinetikus energiája is hasznosítható áramfejlesztésre. A napokban a MIT kutatói által bemutatott és általuk „energiaaratónak” elnevezett is ilyen. A mi kétszázforintosunkéhoz hasonló méretű apró szerkezet például a járművek áthaladásakor rezgésbe kezdő hidak mozgását alakítja át ingyenárammá. De hasznosíthatja a különféle távvezetékek (olaj, víz, távhő) finom rezgését és az érzékelőre gyalog rátaposók talpnyomását is.

Az apró oszlopocskákkal kétszintesre alakított, a belső felületein piezoelektromos anyaggal bevont energiabegyűjtőmár az egészen alacsony frekvenciájú rezgéshullámok hatását is képes enyhe nyomássá alakítani. Akkorára, amely elegendő a szenzorok folyamatos áramellátására. Az új szerkezet teljesítménye sokszorosan felülmúlja a más elven működő, hasonló célú eddigiekét. A MIT kutatóinak célja energiabegyűjtőjük teljesítményének 100 mikrowattosra fejlesztése, hogy az ne csak egy-egy érzékelőt, de akár egy egész rendszert is elláthasson.

A világítást is működtethetik a lépteink
A világítást is működtethetik a lépteink
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.