Prémiumban utaznak

Ismét az üzleti felhasználóknak szánt speciális szolgáltatásokkal kíván előzni a Nokia, ezúttal az okostelefonok piacán kellene nagyot ugrania, hogy behozza a lemaradást.

Ennek első lépcsőjeként a cég Londonban szervezett kétnapos konferenciáján Stephen Elop, a Microsofttól igazolt új igazgató bemutatta a cég új útjának első két „állomását”, a Windows Phone operációs rendszert futtató Lumia 800 és Lumia 710 modellt. Az is kiderült, hogy a finn cég a szoftveres az üzleti felhasználók igényeire koncentrál.

A Nokia nem először próbál ezen a fronton erősíteni, s amióta okostelefonok léteznek, azóta is volt sikeres és kevésbé sikeres próbálkozásuk is. Ez a mostani nekifutás abban különbözik a többitől, hogy új a koncepció: az üzleti és a magánjellegű felhasználás ne váljon ketté, hanem a telefon elégítse ki tulajdonosának minden igényét – ezt Paul Bryan mondta lapunknak, aki egyébként nem is a Nokia, hanem a Microsoft alkalmazottja, a Windows Phone-fejlesztésekért felelős egyik igazgató. – Ha az operációs rendszer alapjaiban teljesíti a vállalatok biztonsági követelményeit, s azokat az alkalmazásfejlesztések és jóváhagyások során is figyelembe vesszük, akkor a cégeknek nem lesz gondjuk azzal, hogy a felhasználó vegyíti a kétféle tevékenységet. Amúgy is ez az élet természetes rendje – mondja Paul Bryan, kiemelve az ellenőrzött alkalmazásközpontot, a jelszókezelést, vagy például azt a funkciót, hogy az elvesztett telefonról az adatokat a távolból, a neten keresztül is le lehet törölni, köszönhetően az egyre elterjedtebb felhőalapú technológiának.

Punima Kochikar, a Forum Nokia fejlesztői közösség alelnöke pedig kérdésünkre azt hangsúlyozta: a szoftverfejlesztésnél törekszenek rá, hogy a folyamatos használat (e-mail, Facebook, vállalati alkalmazások, ingyenes navigáció stb.) során is kíméletesen bánjanak az akkumulátorral és a felhasználók adatcsomagjával, hiszen tisztában vannak azzal, hogy nem mindenkinek korlátlan a kapacitása és a mobilinternet-előfizetése. E szempontokat vették figyelembe akkor is, amikor a wificsatlakozást elősegítendő, kifinomult funkciókat programoztak a készülékbe annak érdekében, hogy ahol csak lehet, a sokkal energia- és költségtakarékosabb wifihálózatokat használja.

Mindez nagyon jól hangzik, kíváncsiak vagyunk azonban arra, hogyan működik a gyakorlatban. Vajon a Nokia elő tudott-e állítani olyan okostelefont, amely aktív használat mellett sem szorul töltésre a nap derekán? Paul Bryan leszögezte: a Windows Phone igazi multitask platform, egyszerre több alkalmazást is használhat a felhasználó, gyakorlatilag korlátlan számban, mert a csak háttérben futó funkciók – bár nem záródnak be – gyakorlatilag nulla aktivitás mellett működnek, kímélve a hardvert.

Érdekes kérdés marad továbbra is a billentyűzet szükségessége is: noha sokan még mindig esküsznek arra, hogy az érintőképernyő csak egy lufi, s hogy valamirevaló üzleti célú okostelefon nem létezhet fizikai billentyűzet nélkül, az okostelefonok és a tabletek cáfolni látszanak ezt a teóriát.

– A fejlesztések lényege, hogy az érintőképernyő olyan nagy legyen, amilyen csak lehet, a bevitel precizitása pedig nőjön, azaz csökkenjenek a hibalehetőségek – mondja Kochikar, hozzátéve, hogy a billentyűzethez ragaszkodóknak a qwerty még mindig ott van mint lehetséges periféria.

A Symbian készülékek kategóriájában (a Nokia eddig támogatott operációs rendszere, részben saját fejlesztése) több qwertys készüléket is kihoztak, még olyat is, melyek alapvetően magáncélra készültek. A cég ezekkel is üzleti sikert érhet el: az ASHA-sorozatban immár van két SIM kártyás modell is, amelyeknél a második SIM az akku levétele nélkül, a kikapcsolást mellőzve cserélhető – ezeket behozzák végre amagyar piacra is. A sorozatmás modelljei 60–150 euró közötti nettó ár mellett biztosítanak 3G- és HSPA-elérést, fejlett internetes és közösségi médiakapcsolatokat. A Symbian ezzel együtt kismértékben változik, mert a Nokia csak 2015-öt követően fogja kifuttatni azt, s addig még 150 millió darab symbianos készüléket szeretnének eladni, főként a fejlődő piacokon. Ezzel azonban már nem akarnak az Android és a iOS ellen vonulni.

Nem úgy a Windows Phone telefonjaikkal, melyekben meghagyták a Nokiákban kedvelt elemeket, a Carl Zeiss optikát, a jóminőségű hardvert, s köré építették aMicrosoft új platformját. Egyelőre töretlenül bíznak abban, hogy a Microsofttal való közös együttműködés mindkét cégnek jó lesz, hiszen a redmondiak egyelőre nem túl nagy sikerrel vetették meg lábukat a mobilpiacon, s ahhoz, hogy megerősödjenek jól jön nekik a Nokia – igen sok vevőkörben – még mindig töretlen hírneve. A sikerhez közelebb vihet, hogy a PC-ről már ismert alkalmazások jelennek meg a telefonon, a kérdés csak az, hogy a termékek mellett a marketing is megfelelő lesz-e. Stephen Elop szerint a most bemutatott eszközök csak a kezdetet jelentik, hamarosan újabb nagy lépések következnek – de vajon jó irányba?

Egyszerre több alkalmazást is használhatunk
Egyszerre több alkalmazást is használhatunk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.