Doboló, károgó piráják

A roppant rossz hírű piráják sokkal többet „beszélnek”, mint amennyiszer harapnak – erről a különös belga kutatási eredményről adott hírt a BBC.

A belgák természetesen nem hazai alapanyagból dolgoztak, ők is a dél-amerikai kontinens folyóiban vérengző halak vizsgálata során jöttek rá, hogy a piráják meglehetősen sokszor adnak hangot. Az Experimental Biology című szaklapban megjelent beszámoló szerint nem is egy, hanem három különféle hangot hallatnak ilyen helyzetekben.

A kutatást irányító Eric Parmentier, a liege-i egyetem professzora már jó ideje tanulmányozza a halak hangjait. Számos halfaj vizsgálata során már korábban rájött, hogy az uszonyosok közül meglehetősen sok kommunikál hangokkal – erre példa a bohóchal, de ilyen lény a látványosan ronda varangyhal is. A vöröshasú piráják beszélőkéjével is tisztában volt, csak azt nem tudta, hogy mi okból zajonganak a ragadozó halak. Közismert, hogy egyes halak hanggal vonzzák magukhoz ellenkező nemű társaikat, ez a képesség a szaporodás nagyon fontos eleme.

De mit mondanak a piráják? „Ha megértjük a hangokkal kapcsolatos viselkedést, akkor megérthetjük a tengerből érkező zajokat, és elmagyarázhatjuk őket a halászoknak. Példáulfigyelmeztethetjük őket arra, hogymikor érdemes ésmikor nem elkezdeni a halászatot” – vázolt egy a halak számára kevéssé ígéretes jövőképet a belga kutató.

Parmentier és kollégái egy víz alatti mikrofont tettek a piráják tartályába, majd lehallgatták és lefilmezték az éppen beszélgető halakat. Három különféle hangot hallottak. Az egyiket akkor adták ki, amikor két egyed találkozott egymással, de nem került sor harcra közöttük. A másik hang dobolásszerű zajra hasonlított, amelyet üldözés közben keltettek, míg a harmadik, károgást idéző zajt az egymást harapdáló piráják hozták létre. Az utóbbi két eset az élelemért folyó küzdelmet kísérte.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy ez a zajongás csak az élelemszerzés idejére korlátozódik, az idő nagy részében békésen, egyetlen hang nélkül úszkáltak a halak. Parmentier szerint a zajkeltés sokkal nagyobb energiával jár, mint amennyi haszna van – egy erőteljes harapáshoz viszonyítva –, ezért „beszélnek” ritkán a halak.

A piráják is az úszóhólyag rezgetésével állítják elő a hangokat, egy izom másodpercenként százötvenszer rezegteti meg a szervet. A belgák az szeretnék, hogy a halak szülőföldjén, azaz az Amazonas folyóban is lehallgathatnák a halakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.