Ütésjelző ökölvívómellény

Az ökölvívásban a találat jelzése egy kicsit más, mint a vívás esetében. Veszélyes lenne, ha fémtartalmú kesztyűkkel püfölnék egymást a versenyzők, ezért a bírák szubjektív ítéletére van bízva a találatok megítélése. Érdekes megoldást mutattak be ausztrál kutatók. Ők fémfóliák érintkezésével jelzik az ökölcsapásokat a testen.

Az amatőr ökölvívásban sokkal ritkább a kiütéses győzelem, mint a profi bokszban, ezért fontosabb a bevitt ütések számolása. Sok vita van a „tiszta” ütésekről, és nemegyszer születik fordított eredmény – a vesztes szurkolóinak szemszögéből legalábbis. Az ausztrál találmány ezt a helyzetet hivatott megoldani a törzsre mért ütések jelzésével.

A feladat az volt, hogy a bőrkesztyű megfelelő erejű ütését a törzs minden pontján érzékelje a rendszer és egyetlen találatként jelezze a számítógépnek.Ma már lehetséges erre rövid hatótávolságú adót (Bluetooth) használni. Az ausztrálok ügyes trükkel oldották meg a találat jelzését.

Az ökölvívók által viseltmellényt egymástól 4 cm-re levő fémszalagokkal látták el, a kesztyű ütőfelületébe pedig széles fémcsíkot varrtak. (Lehetőség van a fejvédőbe is fémérzékelők elhelyezésére.) Találat esetén a kesztyű fémcsíkja összeköt két szalagot a mellényen, ami elektromos áramot hoz létre a Bluetooth- adón keresztül. Az adó jelez, de a számítógép csak akkor értékeli a jelet találatnak, ha megfelel bizonyos követelményeknek.

Sikeresen bevitt ütés az, ha a jel tartama hosszabb, mint 10 milliszekundum és rövidebb, mint 150 ms. Ha rövidebb, akkor csak érintette az öklöző az ellenfelét, ha hosszabb, az már fogásnak számít.

Az ütésjelző elektronikát egy Box’Tag versenyen próbálták ki, ahol csak a törzs bizonyos területeit szabad ütni, a fejre mért ütés kimondottan tilos. Ez az ökölvívási technika maximálisan védi a versenyző biztonságát, ezért női és gyermekversenyeket is rendeznek vele. A készülék bevált, 90 százalékos pontossággal jelzi az ütéseket a törzsön. Richard Helmer, a készülék kifejlesztője reméli, hogy el tudják érni a 98 százalékos pontosságot is.

A nemzetközi szövetség képviselői nem örülnek a találmánynak, mert éppen most tesztelik az új pontozói rendszert, amelyben a korábbi öt helyett csak három pontozó jelzi az ütéseket. Az Ausztrál Sportintézet vezető kutatója azonban megvédte a találmány, mondván, sokkal objektívebb eredményeket ad, mint a bírók együttes találatjelzése.

Egy tiszta találat
Egy tiszta találat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.