Itt az iOS5

Óriási sorok kígyóztak azokban az országokban, ahol tegnap elkezdték árulni az iPhone új modelljét. Már az első nap több mint egymillió darab kelt el a 4S-ből, és a hétvégére egyesek négymillió eladott készüléket várnak.

Egy héttel az iPhone 4S bejelentése után, a világpremierre időzítve az Apple elérhetővé tette összes felhasználója számára az új operációs rendszert, az iOS5-öt is.

Az iPhone-ra, az iPadre, illetve az iPod touchra szánt szoftvert nem volt egyszerű frissíteni, ugyanis az Apple szerverei gyorsan összeomlottak a sok letöltő miatt, így akadtak olyanok, akiknek többórás procedúra volt rátenni a készülékekre a legújabb verziót.

Az Apple legalább 200 újdonságot ígért az iOS5-tel, melyek egy része igazán látványos, míg akadnak olyanok, amik csupán arra szolgálnak, hogy még egyszerűbb legyen az iPhone vagy az iPad kezelése.

A legszembeötlőbb változás kétségtelenül a Notification Centerre keresztelt rendszer, mely arra szolgál, hogy a fontos információk (mint például az új esemény, levél, SMS) diszkrétebben, mégis koncentrálva jelenhessenek meg. A képernyő tetején elhelyezkedő információs csíkot lehúzva megjelenik az összes, kiemelt prioritással rendelkező újdonság.

Megváltozik az SMS-küldés, új nevet kap a szolgáltatás. Az iMessage kiterjeszti az üzenet- és az MMS-küldést, az iPad és az iPhone között ingyenes lesz az üzenetküldés, csupán adatforgalmi díjat kell fizetni. Az iOS5 Twitter integrálással jön, tehát mindent ki lehet csiripelni a mikroblog felületére.

Egy egyszerű, ámbár régóta várt program is helyet kapott az új szoftverben, a Reminders nevű alkalmazás egy listázó, beírhatjuk, hogy mik azok a teendők, amelyeket el kell végeznünk, amennyiben pedig megtörtént, egy érintéssel ki tudjuk pipálni. Kétségtelenül a legfontosabb fejlesztés az iCluod, mely egy felhőalapú szolgáltatás, mostantól nincsen helyhez kötöttség. A program szinkronizálja az általunk fontosnak tartott tartalmakat, és megosztja az összes kiválasztott eszközzel. Így például egy számítógépen elkezdett levél írását be lehet fejezni iPaden vagy iPhone-on anélkül, hogy bármit is át kelljen rakni. Az iCloud elvégzi a felhasználó helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.