A magas nőket jobban fenyegeti a rák

Minél magasabb egy nő, annál inkább ki van téve a rákbetegség kockázatának – állítja egy oxfordi kutatócsoport.

Bebizonyosodott, hogy ez a korábbról szakemberek előtt ismert összefüggés nagyon sok rákféleségre egyformán érvényes. Így például emlő-, petefészek-, hólyag- és méhrákra, és ugyanígy igaz leukémiára és melanómára is. Nincs különbség a különböző populációk és földrajzi régiók között sem. A vizsgálatokat Ausztráliában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában végezték, az eredmény ugyanaz.

A Cancer Research UK-founded Million Women Study elnevezésű tanulmányba 1995-től 2001-ig 1,3 millió nőt soroltak be. A kutatók, élükön Jane Greennel, az Oxfordi Egyetem rákepidemiológiai intézetének orvosával, tíz korábbi vizsgálatot is elemeztek.

A tízéves megfigyelés során 97 ezer nő lett rákbeteg. A vizsgálati adatok alapján egyértelmű, hogy minden 10 cm magasságtöbblet a rák kockázatát 16 százalékkal növeli. Az adatok első ízben igazolták, hogy a testmagassággal való összefüggés több rákféleségre egyaránt érvényes (vastagbéldaganatban a kapcsolat különösen feltűnő, itt a kockázatnövekedés 10 centiméterenként 25 százalékos), továbbá: mindez populációtól és földrajzi adottságoktól független. A vizsgálati eredmények a The Lancet Oncology c. szaklap augusztusi számában jelentek meg.

Korábbi adatok szerint a testmagasság és rák ilyetén kapcsolata férfiakra is igaz. A mostani információk azonban csak nőkre vonatkoznak. Hogy mi van a jelenség hátterében, nem tudni. Valami közös, alapvető, földrajzi területtől és populációktól független mechanizmusnak kell lennie. Éspedig alighanem a korai életévekben, a testnövekedés időszakában.

Noha a kutatók a környezeti tényezőket, étkezési szokásokat, genetikai adottságokat is elemezték, igen valószínű, hogy a kulcs a növekedési hormon. Korábbi számunkban olyan úgynevezett Laron-szindrómában szenvedő emberekről írtunk, akikre jellemző, hogy a növekedési hormon képtelen kifejteni élettani hatását. (Ők miért nem lesznek rákbetegek?, 2011. április 21.) Ezek az emberek tehát alacsony növésűek. És ami ugyancsak jellemző: sohasem betegszenek meg rákban.

A testmagasság természetes adottság. Semmi okuk sincs a magas hölgyeknek félni vagy különleges szűrőprogramokban részt venni. Amiként fordítva: az alacsonyak nem lehetnek a megelőzés kérdésében könnyelműek. Az adatok a rák biológiájáról, természetrajzáról szólnak, és nem arról, hogy a magas nőknek valamin változtatniuk kellene – nyilatkozta Bruce Trock, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tanára. Nehogy eszébe jusson a szülőknek gyorsan növekedésnek indult gyermekük étkezését korlátozni – figyelmeztet a denveri Colorado Egyetem kutatója, Tom Byers is.

Dr. Gődény Mária, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa szerint a növekedési hormon valamilyen szerepe valóban feltételezhető, de a rákbetegek testmagasságával összefüggő adat Magyarországon nem áll rendelkezésre.

Jane Green hangsúlyozza, a rák kifejlődésének mikéntje mindmáig ismeretlen. A testmagassággal való összefüggés nem csak érdekesség, a rák kutatásában igenis fontos jelentőséggel bírhat.

Minden 10 centi egynegyedével növeli a kockázatot
Minden 10 centi egynegyedével növeli a kockázatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.