A politikus rémálma

Képzeljünk el egy világszerte hozzáférhető, végtelen tárolókapacitású és nagy látogatottságú internetes portált, amely visszakereshető módon, örök időkre nyilvántartja, hogy az egyes felhasználók mit kommunikáltak magukról az idők során.

A Facebook – az F8 fejlesztői konferencián elhangzottak szerint – valami ilyesmire készül a Timeline funkcióval: bejegyzésekből, képekből és egyéb posztokból olyan naplószerű információfolyamok épülnek, amelyeknek a júzerek nemcsak az elejére, hanem bármelyik pontjához tudnak utólag kiegészítéseket beszúrni, az ismerősök, illetve a követők pedig akár a teljes idővonalat is viszonylag könynyen végigpörgethetik.

Hogy ennek, mondjuk egy, az adott felhasználó előéletére kíváncsi fejvadászcég relációjában milyen következményei lehetnek, azt talán a fejlesztők sem gondolták végig, bár az adatvédelmi motivációk erősödését jelzi, hogy a korábbinál egyszerűbben lehet beállítani azokat a köröket, amelyeken belül az egyes információk hozzáférhetővé, vagy éppen hozzáférhetetlenné válnak. Ez utóbbi újítást – sok egyébbel együtt – láthatóan a Google+-ból emelték át a Facebookba, egyes vélemények szerint kihúzva az új közösségi oldal alól a szőnyeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.