Gyógyszertől nem, csak diétával múlik el

Puffadás, bőrkiütés, hányinger, fejfájás, köhögés, álmosság, szénanátha, sőt depresszió. Mindezek egy roppant kellemetlen, és egyes adatok szerint az emberek majdnem felénél jelentkező állapot, az ételintolerancia rendszertelen és vissza-visszatérő tünetei.

A gyógyszereknek ellenálló és mai tudásunk szerint nem genetikai alapú tünetegyüttes kialakulásának háttere még nem tisztázott teljesen, de bélrendszerünknek a táplálék felszívódását érintő működési zavara bizonyosan szerepet játszik benne.

A lakosság csupán néhány százalékát érintő táplálékallergiával ellentétben – amikor a tünetekért felelős étel elfogyasztása után nagyon rövid időn belül igen heves, néha az életet is veszélyeztető reakciók jelentkeznek – az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki. A különbség hátterében a két folyamat gyökeresen eltérő mechanizmusa áll. A klasszikus allergia esetén egy speciális immunglobulin ellenanyag (IgE) termelődik a szervezetben, és egy biogén amin, hisztamin szabadul fel, míg az ételintolerancia kialakulása során táplálékspecifikus IgG típusú ellenanyagok jelennek meg a vérünkben.

Sajnos a betegek zöme nem fordul a panaszokkal orvoshoz, de ha mégis, akkor az orvosok nagy része is inkább a pácienseket érő stresszre adott reakciónak tudja be a tüneteket, hiszen a hagyományos allergiatesztek nem hoznak eredményt, miközben célzottan az IgG ellenanyagokra kellene vizsgálni a panaszokat.

Annál is inkább, mivel egy erre a célra szolgáló gyors immunológiai módszerrel egy óra alatt ki lehet mutatni egy csepp vérből a különféle táplálékokra jellemző IgG ellenanyagokat. Ezek után már könnyen kideríthető, mely táplálékféleségre alakult ki a betegség és a célzott diétával – pusztán az illető táplálék és annak származékai elhagyásával – a tünetek két-három hét alatt fokozatosan eltűnnek. A hazánkban újnak számító vizsgálatot az egészségbiztosítás még nem finanszírozza. Régebben egyszerre egyféle anyagra – mondjuk szójára –nézték a táplálékérzékenységet több betegnél, ami azonban – talán lassúsága miatt – nem volt népszerű.

A megfelelő diagnózissal és diétával tünetmentessé tehető betegségről tegnap tartottak Budapesten tanácskozást. A rendezvény aktualitását az adta, hogy egy nemrég elvégzett ezerfős online tünetfelmérés eredményei szerint az ételintolerancia gyermekkortól időskorig minden korosztályt érint – tájékoztatta lapunkat Krámer Mihály, az MTA Izotópkutató Intézetéhez köthető, és a szimpóziumot szervező Izinta Kft. ügyvezetője. A biokémikus elmondta, hogy a tünetek egy része korfüggő. Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók (zömük nő) körében az ételintoleranciára utaló emésztőszervi panaszok némileg gyakoribbak a bőrtüneteknél. A fiatalabb korosztályokban azonban érdekes módon a bőrtünetek dominálnak, míg 40 éves kor fölött a két tünetcsoport előfordulási aránya visszafordul.

A pontos diagnózis után már csak diétázni kell
A pontos diagnózis után már csak diétázni kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.