500-szor jobb gyorsteszt

Az AIDS vírusának gyors és biztonságos kimutatása régóta egyik kulcskérdése a kór elleni küzdelemnek. A világon alkalmazott tömeges szűrések a HIV ellen a szervezetben kialakult antitestek kimutatásán alapulnak. Csakhogy erre a fertőzés után 6 hónappal van csak mód.

Jól ismert probléma tehát ez a hat hónapig terjedő „ablakperiódus”. Léteznek már úgynevezett gyorstesztek is, amelyek nem a vírus ellen termelődött antitesteket mutatják ki, hanem magát a vírust, annak valamely fehérjéje, antigénje alapján. Ezek akár fél óra alatt eredményt adnak, csakhogy drágák, másrészt nem elég érzékenyek. Ezért ezeket sehol nem használják tömeges szűrésre.

Miután egyes eredmények szerint a HIV-fertőzés korai szakaszában – az antitestek megjelenése előtti első hetekben – felállított diagnózis lehetővé teszi a korai gyógykezelést, így az immunrendszer védelmét, mind többen fejlesztenek egyre pontosabb és kisebb ablakperiódusú gyorsteszteket.

Egy magyar vezetésű európai konzorcium célja,hogy olyan pontos gyorstesztet állítsanak elő, amely a fertőzés után akár már két héttel is alkalmazható általános és tömeges szűrésre. Az EU hetes keretprogramjának 2013-ig tartó, majd 1,3 millió eurós költségvetésű projektjéhez, melyhez az unió 936 ezer eurót biztosít, az MFKK Feltalálói és Kutató Központ Szolgáltató Kft. irányításával svájci, svéd, német, spanyol és olasz kisvállalkozások kutató-fejlesztő munkája mellett a Lundi Egyetem adja a tudományos hátteret.

Mint a tegnapi tájékoztatón elhangzott, a p24 nevű vírusfehérje kimutatására olyan érzékeny szenzort fejlesztenek, amelytől a teszt Zoltai Miklós, az MFKK ügyvezető igazgatója szerint 500-szor pontosabb, mint a piacon jelenlévő társai. Az Amerikai Gyógyszerellenőrzési Hivatallal (FDA) is már kapcsolatban lévő konzorcium a prototípus elkészítése után a svéd egyetem klinikáján tervezi majd a szükséges ellenőrző vizsgálatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.