Megmenekül a tonhal

Először sikerült egy amerikai nagyvállalatnak kékúszójú tonhalat tenyésztenie fogságban, méghozzá igen közel hozzánk, Horvátországban, Zadar és Split közelében.

Az évtizedeken át tartó túlzott halászat miatt a Földközi-tengeren, Spanyolország partjainál már 85 százaléka eltűnt ezeknek az impozáns méretű, többméteres, szaftos húsú halaknak. A túlhalászás miatt kihalóban lévő, veszélyeztetett állatot számos európai étterem és áruházlánc már le is vette az étlapjáról és polcairól.

Ezért volt óriási dobás az amerikai Umami nevű vállalattól, hogy szaporítani tudta a kékúszójú tonhalat. Mindeddig úgy gazdálkodtak a horvátországi tonhalfarmon, hogy a halakat fiatalon fogták be a tengerből, és a farmon nevelték tovább felnőttkorukig. Az egyik szaporítóketrecben, melyben 84, négyéves tonhalat sikerült hormonok felhasználása nélkül ívásra bírni, sikerült összegyűjteni az ikrákat is, melyeket genetikai ellenőrzés mellett inkubátorokban, mesterségesen keltették ki. Mostantól minden évben csökkenthetik majd a vadon befogott fiatalok számát, és helyettesíthetik őket a saját keltetésű halakkal, melyeket terjedelmes védőhálóval ölelt tengeri járókákban nevelnek kiskorukban.

Az, hogy a tengeri haltenyésztés valóban fenntartható folyamat-e, sokan vitatják, hisz a halfarmon más halfajokkal, például makrélával, szardíniával és heringekkel etetik a tonhalakat, de a természetvédők még mindig jobb megoldásnak tartják, mint a kizsákmányoló halászat folytatását.

Tonhalpiac Japánban. A nagyipari halászat miatt kihalóban van a kékúszójú tonhal
Buyers inspect tunas displayed at the Tsukiji market before the New Year's auction in Tokyo January 5, 2011. A whole bluefin tuna, prized by sushi aficionados for its flavour, sold for a record price of 32.49 million yen ($396,700) in the year's first auction at the fish market on Wednesday. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: FOOD SOCIETY BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.