Hálózatkutatók egy születésnapon

„Az első európai kombinatorikai konferencián nem tiportak egymás lábára az érdeklődő újságírók, hiszen azon a 2001. szeptemberi napon történt a New York-i tornyok elleni merénylet” – emlékezett a kezdetekre a konferenciasorozat ötletgazdája, Jaroslav Nesetril, a prágai Károly Egyetem matematikaprofesszora.

A barcelonai első EuroComb konferenciára talán százharminc matematikus érkezett, azóta folyamatosan nő a résztvevők száma. Prága, Berlin, Sevilla és Bordeaux után idén az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet a Bolyai János Matematikai Társulattal és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Matematikai Intézetével közösen rendezi meg a hatodik ilyen találkozót. A kombinatorika a matematika egyik magyar „sikerágazata”, ennek is betudható, hogy Budapestre minden korábbinál többen, összesen 270-en érkeztek. A konferenciával egybekötve ünneplik Katona Gyula professzor, akadémikus, a magyar kombinatorikai iskola egyik legnevesebb képviselője, 70. születésnapját, melyre kollégái, tanítványai, barátai a világ minden tájáról, többek között Japánból, Ausztráliából, Indonéziából, In diából is érkeznek.

A kombinatorika szerepe egyre fontosabb napjaink matematikai, számítógéptudományi kutatásaiban, de a mérnöki tudományok, a fizika, élet- és társadalomtudományok területén is – állítja a cseh professzor. Miklós Dezsőtől, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatóhelyettesétől tudjuk, hogy a kombinatorikát sokáig számos országban másodrendű tudománynak tekintették. Ez mára megváltozott. A kombinatorika is kifejlesztette saját eszköztárát, szabályrendszerét, bizonyos területeinek műveléséhez nagyon sokat kell tanulni.

A tudományág eredményei nem elefántcsonttornyok termékei, egyre több helyen alkalmazzák azokat a gyakorlatban – a manapság roppant népszerű hálózatok tudománya például a kombinatorikára épül. Ugyancsak kombinatorikai módszerekkel dolgoznak azok a bioinformatikusok, akik a géneket feltérképezik, szekvenálják. Nesetril professzor szerint a Google keresőprogram is elképesztően bonyolult kombinatorikai eljárásokkal operál. Győri Ervin, a Rényi Intézet igazgatóhelyettese szerint a nagy rendszerek elemzése – az előbb említett hálózatoké, vagy éppen a géneké – feltérképezése hagyományos módszerekkel nem megy. A számítástechnika fejlődésében is alapvetően a kombinatorika segíthet a világ talán legnagyobb hálózatának, az internetnek a megértéséhez is. Általánosan igaz, hogy ez a tudományág a matematika többi ágazatát is magával húzza. És ebben a fejlődésben, húzásban ma is kiemelkedő szerepet játszanak a világhírű hazai szakemberek – Babai László, Lovász László, Szemerédi Endre, T. Sós Vera.

A szórakoztató számtan nem blöff

A számtan csak a jól számolóknak játék, pedig éppen a többieknek lenne szükségük rá, hogy valamilyen játékos formában közelebb kerüljenek hozzá. Ezt az ellentmondást hidalhatja át egy új, neves magyar matematikusok által megalkotott, nemzetközi babérokra törő társasjáték, a Scoolers. Egy látszólag egyszerű kártyajátékról van szó, amely a póker szabályaira és a fejszámolásra épülve csalogatja beljebb a gyerekeket a számerdőbe. A Scoolersben prímszámok vannak a kártyalapokon, lehet licitálni és természetesen blöffölni is, de nyerni csak az tud, aki megtanul ügyesen osztani és szorozni fejben. A játék segítségével könnyebb megérteni bizonyos matematikai alapfogalmakat, a fejszámolási készséget pedig látványosan javítja a kártyacsata. De többet is tud: „nagy testvéréhez”, a pókerhez hasonlóan a gyors döntést igénylő szituációk kezelését is bizonyíthatóan segíti. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.