Kilenc hónap, kilenc centi: új csontnövesztő eljárás

A beteg saját csontvelejéből származó sejtek felhasználásával kilenc centit képesek növelni egy csonton.

A Nagoya Egyetem kórházának új csontnövesztő eljárását gyakorlatban alkalmazható kezelésnek fogadta el a japán egészségügyi minisztérium gyógyeljárásokat minősítő szakmai tanácsa, ezzel megnyílt az út a betegség vagy baleset miatt megrövidült végtagok, az alacsony testmagasság hatékony kezelésére.

Az újonnan elfogadott módszerrel először a beteg csontjából csontvelősejteket vesznek ki, azok szaporításával porcos csontot nyernek, majd végül ezt beültetik a megnyújtandó csontba. Míg a korábbi módszerrel egy lábszárcsont kilenc centiméterrel való megnyújtásához egy évre volt szükség, ezzel az új eljárással kilenc hónap is elegendő. További előny, hogy míg a korábban a csont meghosszabbításához szükséges idő egyénenként váltakozott a beteg fiziológiai adottságának függvényében, az új módszerrel a kezelési idő szóródása kisebb lett.

Az új csontnövesztő módszertől a költségek csökkenését is várják, ami különösen annak a több mint tízezer embernek jelenthet előnyt, akinek porc- és csontképződési hiánybetegség miatt a normálisnál alacsonyabb a testmagassága, vagy sérülés, baleset miatt megrövidült a lába.

Az egyetem kórháza már 2002 óta foglalkozik a csontnövesztési eljárás fejlesztésével. A hagyományos módszerrel összehasonlítva, amikor 35 páciens lábszárcsontját elvágták, majd fokozatosan megnyújtották, a 41 betegen csontvelősejt beültetésével alkalmazott új módszernél először ugyancsak elvágják a csontot, de itt a csontképződés folyamata jóval gyorsabb. A szakemberek szerint a fertőzés kockázata is lényegesen kisebb, mivel a kezelés ideje lerövidül, és így a csontok rögzítéséhez használt szegecsek is rövidebb ideig maradnak a testben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.