Légcső, húgyvezeték, vér, fog – saját sejtjeinkből

A tömeges gyógyítás eszközévé válhat az őssejttechnika, és megoldhatja a szervátültetés kérdését – vélik a legutóbbi sikeres eredményekről szóló beszámolók kapcsán a szakemberek. Közeleg az idő, amikor nem kell a beültethető szervre várni, hanem legyártják a beteg számára.

Ellentmondások, csalódások és szakmai-politikai harcok után már van esélye, hogy az őssejtkezelés tömeggyógyító eszközzé váljon. Az 1968-ban végrehajtott első sikeres őssejtes beavatkozás óta néha meglóduló, máskor döcögő, az Egyesült Államokban a Bush-érában tudatosan visszafogott kutatás mára oda jutott, hogy a fejlődés az elemzők szerint megállíthatatlan. Csak a legutóbbi hetekben olyan hírek érkeztek a világ különböző pontjairól, amelyek a technika közelgő forradalmi áttörését sugallják.

Svédországban szintetikus, a beteg saját őssejtjeiből fejlesztett szövettel bélelt légcsövet ültettek be júniusban, Dél-Koreában szívinfarktust szenvedett betegek állapotának őssejtes javításáról számoltak be néhány hete. A klinikai alkalmazástól még távolabbi, de kecsegtető felhasználásról érkezett hír, hogy japán tudósok élő (erekkel, idegekkel rendelkező) fogat növesztettek őssejtből (l. Működő fog őssejtből, című július 21-i cikkünket).

A tömeges alkalmazás leginkább kézzelfogható aspektusa talán a szervbeültetés, hiszen tudjuk, milyen kevés a donorszervek száma és milyen hosszúak a várólisták. A Karolinska Egyetemen június 9-én elvégzett légcsőpótlásra daganatos betegség miatt került sor egy 36 éves férfinál. A sikert csak akkor jelentették be, amikor a beteg már olyan jól volt, hogy hazaengedhették a kórházból.

Donorszervvel végzett légcsőátültetést már 2008-ban is végzett ugyanez a munkacsoport – a mostani eljáráshoz azonban nem volt szükség arra, hogy valaki meghaljon és felhasználhassák a szerveit. A cső polimer anyagát dr. Alexander Seifalian (University College, London) fejlesztette ki és szabadalmaztatta – a svéd beteget is ő vizsgálta meg először, készített részletes felvételeket a kioperálandó szervről és tervezte meg helyette az újat.

Az operáció előtt két nappal a betegtől 200 milliliter csontvelőt vettek, amelyből 40milliliternyi őssejtet nyertek. A módszer tehát nem igényel újszülöttkori, köldökzsinórvérből vett őssejteket, tökéletesen megfelelnek hozzá a felnőttkoriak is. A műanyag szerv felületén szétterítették a sejteket, majd egy cipősdoboz nagyságú bioreaktorba helyezték, ahol gyorsan kialakult a beteg saját sejtjeiből álló szövetbevonat a cső belső és külső felszínén egyaránt. A műszerv beültetésének döntő lépése az orrnyálkahártya hozzáillesztése a légcső belső felszínéhez. Innen képes ugyanis beborítani a nyálkahártya felső hámszöveti rétege a bioreaktorban kialakult szövethez tapadva (mint egy kúszónövény) az új légutat.

A Seifalian-féle műanyagból sokféle szerv készíthető, például erek, nyelőcső vagy húgyvezeték. A polimer a szerint is alakítható, milyen időtávra tervezik a beültetést. Felnőtteknél a tartós változatát alkalmazhatják majd, hogy egész életre kitartson, míg gyermekeknél, ahol a testméret változása miatt biztosan cserére lesz szükség, a meghatározott idő után biztonságosan lebomló változatát is felhasználhatják. A műlégcsőnél talán kisebb jelentőségűnek tűnhet a Dél-Koreából érkezett hír, amely szerint egy néhány hete zárult vizsgálatban – a koszorúerekbe csontvelőből nyert őssejteket fecskendezve – hatszázalékos javulást értek el szívrohamot túlélt betegeknél.

Ez a bejelentés azért fontos mégis, mert helyreállíthatja a szívinfarktus utókezelésére szánt felhasználási módnak a jó hírét, amelyet öt éve tépázott meg egy súlyos, a beteg életét követelő kudarc. S bár a szakma a fél év alatt elért plusz hatszázalékos szívfunkció-javulást ígéretesnek tartja, a csontvelőtisztítás hetekig tartó eljárását költségesnek és hosszúnak ítéli. Így kíváncsian várják annak a vizsgálatnak az eredményeit, amely az ugyanerre a célra felhasználható őssejtek forrásaként a hasi zsírszövetet kívánja felhasználni.

A zsírszövetből nyert őssejteket tisztítás után egy napon belül beinjektálják a koszorúerekbe – a módszer így olcsóbb és gyorsabb, kidolgozója pedig arra számít, hogy 2012-ben megkapja a hivatalos jóváhagyást. Ha e két ígéretes dél-koreai módszer bármelyikét jóváhagyják, az lökést adhat a tudományosan bizonyított kezelési lehetőségek elterjedésének is. Erre nagy szükség lenne, hiszen az elkeseredett emberek e területen ma gyakran veszik igénybe a sokat ígérő magáncégek bizonytalan hatású szolgáltatásait.

Visszakanyarodva a mesterségesen előállítható szervekhez, ma már olyan szöveteink pótlása is kézzelfogható közelségbe került, amelyekre nagy szükség van, mégis kisebb hangsúlyt kapnak a transzplantációval foglalkozó hírekben, mint mondjuk a vese vagy a szív. A Science magazin július 8-án számolt be arról, hogy 20 éves intenzív kutatás eredményeként megtalálták például azt az „anya” őssejtet, amelyből a vér valamennyi sejtes eleme kifejlődik – az oxigént szállító vörösvérsejt és az immunitásért felelős többféle fehérvérsejt egyaránt. Ezzelmegnőtt a lehetősége a vér tökéletes rekonstruálhatóságának, amire nagy szükség lehet például a leukémiában szenvedők esetében. Jelenleg az ilyen betegek többségét csontvelő-átültetéssel kezelik, de csak a betegek jó egyharmadának találnak donort. Az új eredmény jelentősen javíthat az arányon.

Az őssejtekből előállított szövettel bélelt műanyag alapú légcső, amelyet júniusban ültettek be egy betegbe
Az őssejtekből előállított szövettel bélelt műanyag alapú légcső, amelyet júniusban ültettek be egy betegbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.