Sokkal veszélyesebb tripper

A gonorrhoea (magyarul tripper vagy kankó) máig a legelterjedtebb nemi betegség.

Becslések szerint világszerte évente 60 millió ember fertőződik meg, és egyedül az Egyesült Államokban minden évben kb. 700 ezer új gonorrhoeás esettel számolnak. Ennek ellenére a jelentőségét lebecsülik, mert egy sor más nemi úton terjedő betegséghez (elsősorban az AIDS-hez, de a szifiliszhez is) viszonyítva relatíve kevésbé súlyos lefolyású. Ráadásul penicillinnel, illetve azok származékaival könnyen gyógyítható – legalábbis ez idáig. Most ugyanis Japánban a kórokozó Neisseria gonorrhoeae (más néven gonococcus) nevű baktériumnak olyan új, veszélyes mutációja jelent meg, amely ellenáll a hagyományos antibiotikumoknak.

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy nevű infektológiai (fertőzéstani) szaklapban megjelent publikáció szerint a genetikailag is feltérképezett H041 nevű törzset először a tokiói Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetében mutatták ki. Mint Magnus Unemo, a baktérium egyik felfedezője, a Der Spiegelnek elmondta, ijesztő, de sajnos előrelátható volt a Neisseria egy újabb rezisztens törzsének kialakulása. Hiszen a gonorrhoea ellen a 40-es évek óta többnyire ugyanazokat az antibiotikumokat használják, nem csoda, hogy a baktériumnak volt ideje ellenállóbb törzzsé alakulnia.

A betegségről érdemes feleleveníteni az alapvető ismereteket. Igen fertőző kór, de kizárólag nemi úton terjed, tehát például cseppfertőzéssel nem lehet átadni. Érdekes módon a férfi jobban fertőzi a nőt, mint fordítva, viszont az erősebb nemben általában súlyosabbak a tünetek: a vizelés fájdalmassá válik, viszkető, égő érzés kíséri, és a húgycsőből fehér váladék ürül. A húgycsőgyulladás átterjedhet a prosztatára és a herékre. Nőknél kevesebb panaszszal jár, sőt a hölgyek 50 százaléka tünetmentes marad (ez a férfiakkal is előfordul, de „csak” 25 százalékban), és a kezeletlen kankó a női nemi szerveket is megbetegítheti. A kór nem életveszélyes – de a kezeletlen, krónikus esetek meddőséget okoznak. Szüléskor az újszülött is megfertőződhet, és ennek –a laikus számára talán nem eléggé ismert – veszélye van: a gyermek megvakulhat. Ugyanis a baktérium rendkívül súlyos lefolyású kötőhártya-gyulladást okozhat, amikor a magzat áthalad a szülőcsatornán. Szerencsére ezt a veszélyt Magyarországon (is) gyakorlatilag kiküszöbölték. Igen egyszerűen: a világrajövetelt követően minden újszülött kötelezően olyan szemcseppet kap, amely megakadályozza a fertőzés kialakulását.

Dr. Unemo szerint rossz jel, hogy elsőnek Japánban jelent meg az új, rezisztens H041 törzs, mert a távol-keleti országból már többször indultak ki gonorrhoeát okozó, antibiotikumoknak ellenálló törzsek, amelyek gyorsan elterjedtek más országokban is. Az új baktériummutáns már a cephalosporinszármazékoknak is ellenáll: az utóbbi egy olyan modern antibio tikum-csoport, amely eddig jó alternatívája volt a penicillinrezisztens Neisseria törzseknek. A tudósok szerint egyetlen antimikrobás szer adása már nem elegendő, kombinációban kell az antibiotikumot adni ellene.

Ha nem teszünk ellene, a baktérium tíz-húsz év alatt „körüljárja” a Földet. Folyik a versenyfutás az új kórokozók és az új antibiotikumok között. Nem állunk nyerésre.

Gonorrhoeát okozó baktérium pásztázó elektronmikroszkópos képe
Gonorrhoeát okozó baktérium pásztázó elektronmikroszkópos képe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.