Alaktalan galaxisok

A Föld és a környező bolygók, üstökösök a Nap körül keringenek, így alkotva a Naprendszert.

De vannak más naprendszerek is, melyekben a már eddig is ezerszámra felfedezett exobolygók is megtalálhatók. A csillagok, csillagrendszerek a tejútrendszer nevű hatalmas, mintegy százezer fényév átmérőjű, kb. 200 milliárd csillagot számláló galaxisba rendeződnek. Galaxisunk diszkosz alakú, középütt egy központi dudorral; míg „felülnézetből” a csillagok óriási spirálkarokba látszanak rendeződni. A galaxist a csillagokban igen szegény ún. haló veszi körül.

A húszas évek eleje óta tudjuk, hogy számos, már korábban is ismert ködfolt az égen szintén távoli csillagvárosok, melyek maguk is sok milliárd csillag otthonául szolgálnak.

Míg a csillagok galaxisokba, addig a galaxisok csoportokba, halmazokba rendeződnek, melyek egymástól a térben jól elkülöníthetően szolgálnak a galaxisok gyűjtőhelyéül. A tejútrendszer például az ún. lokális csoport második legnagyobb galaxisa, méretben csak az Androméda-köd múlja felül. A lokális csoportnak eddig körülbelül félszáz tagját fedezték fel. Ezek többsége valamely nagyobb galaxis körül keringő, kisméretű kísérő galaxis, de némelyik kicsiny, halvány, nagy galaxishoz nem tartozó ún. törpegalaxis.

A lokális csoport törpegalaxisainak túlnyomó része irreguláris, vagy más szóval szabálytalan: nincs felismerhető jellemző szerkezetük, a csillagok nem rendeződnek semmilyen jellegzetes nagyobb alakzatba. Mindössze néhányszor tízmillió csillagot tartalmaznak, melyek szinte véletlenszerűen helyezkednek el a galaxisban: szó sincs spirálkarokról vagy központi magról, mint a spirálgalaxisok esetében. Legalábbis eddig így gondoltuk…

A kutatók az elmúlt években igyekeztekminél pontosabban elemezni az irreguláris törpegalaxisokat. Valóban nincs semmiféle szerkezetük? Nincs fősíkjuk vagy halójuk? A nagy galaxisok halójában csak kevés, szabadon vándorló csillagot találunk. Ezek azonban jóval idősebbeknek mutatkoznak a galaxis diszkosz alakú fősíkjában található csillagok koránál. Ha az irreguláris törpegalaxisok csillagait koruk alapján sikerülne elkülöníteni, akkor megtudhatnánk, eloszlásuk utal-e valamiféle rendező elvre.

A kérdések megválaszolásához a Hubble-űrteleszkópot (HST) hívták segítségül. Az űrtávcső a látható és a közeli infravörös tartományban a lokális csoporthoz tartozó, tőlünk 8 millió fényév távolságban lévő UGC 9128 jelű irreguláris törpét mutatja. Az új adatok egyértelműen arra utalnak, hogy az idősebb csillagok itt is egyfajta halóban találhatók, míg a legtöbb fiatal csillag egy diszkoszalakzatba tömörül. Így tehát van haló is, fősík is; mégis szabálytalan alakúnak látjuk.

A Hubble mérései alapján még bizonyára sok szakcikk születik, melyekben a különböző kutatócsoportok választ keresnek arra, hogy miért is tűnik szabálytalannak egy szabálytalan, irreguláris galaxis. Talán akkor vált azzá, amikor elhaladt egy-egy nagyobb galaxis mellett, a csillagok pedig kidobódtak egykori fősíkjából. Majd kiderül. Az azonban biztos, hogy a jelenlegi tervek szerint már csak három évig üzemelő HST ismét új felfedezésekhez adott komoly muníciót a szakemberek számára.

Az UGC 9128 törpegalaxis talán nem is annyira szabálytalan, mint amilyennek tűnik (a kép hátterében távoli galaxisok tucatjai láthatók)
Az UGC 9128 törpegalaxis talán nem is annyira szabálytalan, mint amilyennek tűnik (a kép hátterében távoli galaxisok tucatjai láthatók)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.