Gyorsan terjed a digitális kőzetfizika

Világunk egyre éhesebben igényli a kőolajat és a földgázt. Lázas kutatás folyik tehát új lelőhelyek után. Csakhogy nem elég rábukkanni a kőolajra, nagyon fontos azt is tudni, hogy milyen a drága kincset fogva tartó kőzet szerkezete, felhozható-e gazdaságosan, mekkora lehet majd a kitermelés sebessége.

A jelenleg ismert vizsgálatok azonban meglehetősen lassúak, több hónapba, de akár évekbe is telhet a végleges válasz kimondása.

Ezért lehet nagyon ígéretes az új módszer, amit néhány éve találtak ki ügyes kutatók. A gondolat tulajdonképpen kézenfekvő: miért ne lehetne a medicinában már évtizedek óta jól bevált, a számítógépes képalkotó eljárásokkal kombinált letapogató berendezéseket, a komputer tomográfokat (CT) használni ezeknél a vizsgálatoknál (pontosabban a feladathoz illeszkedő, átalakított változataikat).

A World Oil folyóiratban a közelmúltban megjelent tudományos cikkben már valós eredményről számolhattak be a szerzők. Tesztprojektjükben négy különböző lelőhely kőzetmintáit elemezték, egyebek között porózusság, kapilláris nyomás, áthatolóképesség (permeabilitás) tekintetében. Az említett tanulmányból megtudhattuk, hogy a digitáliskőzetfizika (DRP) eljárással végzett vizsgálatok segítségével mindöszsze három hónap alatt tudtak választ adni a kutatók, miközben a „hagyományos” módszerekkel legalább 24 hónapra, vagyis két évre lett volna szükség. Tehát a vizsgálati idő a nyolcadára csökkent!

Persze azért a CT-eljárás sem igazán egyszerű. Először is, kellenek a mélységből felhozott kőzetminták, amelyek persze a hagyományos módszereknek is elengedhetetlen tartozékai.

Ezek általában néhány méter hoszszú rudak, amiket először egy teljesen szokványos CT-vel vetnek vizsgálat alá, meglehetősen nagy letapogatási lépésekben. Az így kapott értékeket ismert paraméterű kalibrációs rudakkal hasonlítják össze. Ebben az első szakaszban a képek felbontása kb. 500 mikron (ezredmilliméter).

Ezek után 2-3 centiméter vastag szeleteket vágnak le a rudakból, és ezeket speciális, a mikroelektronikában használatos „mikro-CT”-kel vizsgálják. A kapott eredmények már sokkalta részletdúsabb, 40 mikron felbontású képek. Majd milliméternyi vastag szeletek kerülnek vagy az előző fajta CT, vagy pásztázó elektron-mikroszkóp alá. Végül számítógépes eljárással egészen 50 nanométeres felbontásig jutnak el. Ezeknek a nagyon finom képeknek az adatai alapján következik az a számítógépes elemzés, amely végül megmondja, hogyan fog viselkedni a felhozandó anyag.

Máris számos cég állt rá a DRP-eljárás alkalmazására. Bár náluk megrendelőként inkább csak a kisebb kitermelő vállalatok jelentkeznek, mert az igazi óriások, mint a Shell vagy a BP már javában építik ki saját laboratóriumaikat. Érthető a buzgalom, hiszen a kőolajiparban igazán érvényes a régi mondás: aki időt nyer, életet nyer.

Kőzetkocka CT-képe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.