Megosztás másként

Sokan vannak úgy, hogy szeretnének megosztani másokkal tartalmakat az interneten, de idegenkednek a közösségi oldalaktól, elegük van az ott található tolakodó alkalmazásokból, és az idegenek fürkész tekintetéből.

Az ingyenes internetes szolgáltatások kedvelőinek remek lehetőségeket nyújtanak azok a „webkettes” eszközök, amikhez nem kell külön profilt nyitni egy világméretű hálózaton, és nem kell érzékeny adatokat sem megadni. Kiváló lehetőségek ezek a nemsokára induló iskolák, tanfolyamok, képzések, kisebb-nagyobb vállalkozások, munkacsoportok, önkormányzatok, civil szervezetek, vagy csak egy-egy projektre létesülő közösségek számára is. A munkájuk elvesztésétől félők (kismamák, idősebbek) még időben elkezdhetnek ezekkel dolgozni, így aktivitásuk, tudásuk széles körben ismert és rugalmasan elérhető lesz a munkaadók számára.

A képek megosztása szinte a végletekig leegyszerűsített módon lehetséges a beszédes nevű www.min.us címen elérhető weboldalon. Itt regisztráció nélkül tölthetünk fel fotót egy tárhelyre, csupán egyetlen egérmozdulattal: a megnyitott böngészőablakba egyszerűen belehúzzuk a szintén megnyitott fájlkezelőből a kívánt képet, és kész is. Az így keletkező URL-t már küldhetjük is bárhova, nem kell nagyméretű fájlokkal bajlódni.

Sokszor van, főleg munkában, hogy egy-egy dokumentumot át kell konvertálnunk, (más fájlformátumúra alakítani), de nem akarunk, vagy nem tudunk ehhez szükséges szoftvert letölteni. Ilyen lehet, ha pl. a worddel megírt anyagot szeretnénk nyilvánosságra hozni, másoknak elküldeni, de nem akarjuk, hogy mások is szerkeszthessék. Ilyenkor a legtöbben pl. Adobe cég .pdf formátumát használják, de nem mindenkinek van .pdf-író programja. Nem is kell. A biztonságos és legális megoldást nyújtja nekünk a zamzar.com, ahol villámgyorsan, regisztráció nélkül, három lépésben tudjuk átalakítani a feltöltött fájlokat. Csak az e-mail címet kell megadnunk, ahova az a link érkezik, ahonnan letölthetjük az immár átalakított fájlokat. (Természetesen nemcsak a fenti két fájlformátum átalakítására képes a portál, nagy a választék!)

Az e-mailen elküldött csatolt fájlok kora végérvényesen lezárulni látszik, mikor olyan remek szolgáltatások várják a felhasználókat, mint a dropbox.com. A csupán egyetlen e-mail címet kérő regisztráció után egy olyan online tárhelyet kapunk, amit használhatunk dokumentumaink, fotóink és videóink megosztására és elérésére is, akár asztali gépünkről, akár okostelefonról. A feltöltött dokumentumokat megoszthatjuk másokkal és közösen dolgozhatunk, szerkeszthetjük. A hasonlóan működő szolgáltatásáról, a Google Docsról már volt szó e hasábokon. Ahhoz a keresőóriás kezdőlapján (www. google.hu) egy fiókot kell regisztrálnunk, de pl. videókat nem tölthetünk fel (arra ott a szintén Google-érdekeltségű YouTube.com). A Google Docs online űrlapjai viszont remekül használhatók házilagos, de mégis profi kutatások, felmérések elvégzésére.

A hagyományokhoz jobban ragaszkodó vidéki önkormányzatok „hírharsonái” már elkezdték használni, de cégek, civilek, magánszemélyek is feldobhatják kiadványaikat a netre az issue.com ingyenes és egyszerű szolgáltatásával. A feltöltött többoldalas dokumentum lapozható, bárhova beágyazhatóan feltehető online újsággá alakul pár kattintás alatt, így a hagyományos újság formátuma és az online megoszthatóság egyszerre elérhető előny.

Egy végtelen vetítővászon, amire pár kattintással látványos, megragadó prezentáció készíthető, beágyazott videókkal, fotókkal. Az egész Flashalapú animáció az interneten dolgozható ki, ott is mozgatható, levetíthető, megosztható. Igen, ez a prezi.com, ami nem minapi termék, de sokan talán nem is tudják, hogy magyar fejlesztésű ez a világszerte sikert arató online program, ami méltó kihívója a meglehetősen unalmas képi világú offline prezentációkészítőknek.

A felsorolást folytathatnánk, a lehetőségek végtelenek. A keresőkbe bátran írjuk be, mire szeretnénk megoldást, pár kattintás után valószínűleg lesz egy egyszerűen használható eszköz, valószínűleg azonban a legtöbbször nem érhető el magyar nyelven. Keressünk tovább magyar megoldást, kérjünk közösségi segítséget a fordításhoz, vagy tanuljunk meg angolul. Egyébként pedig figyeljünk az adatvédelemre! Arra is ügyeljünk, hogy ha nincs internetkapcsolat, akkor a neten, a „felhőben” tárolt adatainkhoz nem férünk hozzá, tehát jó, ha ezeket máshol is tároljuk.

Érdemes webkettes eszközökkel tanulni a webkettes világot, ilyen egyedülálló közösségi internetes képzést tartott tanárok számára a gödöllői Prompt Oktatóközpont, és egy frissen elnyert pályázatnak köszönhetően hamarosan indítják vállalkozók képzését is (www.prompt.hu). Természetesen nem kell az iskolapadba ülni és Gödöllőre bumlizni: Learning by doing – webkettes módon lehet tanulni. Addig is: az élelmesebbek már felismerték az ingyenes eszközökkel végezhető szolgáltatásokban rejlő piaci lehetőséget, és „sok kicsi sokra megy” alapon vállalkoznak, jutnak egyről a „webkettőre”.

Online közösködés

A web 2.0 (vagy webkettő) kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. A tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között – írja a Wikipédia, ami már önmaga is szintén jó példa a világméretű közösségi online kollaborációra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.