Megint bántják a Facebookot

A német adatvédelmi biztos szerint a közösségi oldal új arcfelismerő szolgáltatása az európai törvények szerint tiltott adatgyűjtésnek és adatkezelésnek minősül.

A Facebook azzal védekezik, hogy a szolgáltatás letiltható, a biztos viszont – arra az esetre, ha Németország területén két héten belül nem kapcsolják le az alkalmazást – szankciókkal fenyegetett. A Facebookot aligha fogja megrendíteni a beígért 300 ezer eurós bírság, a sorozatos adatvédelmi konfliktusok azonban nem használnak a cég imázsának.

A júniusban bevezetett Tag Suggestions segítségével megismerhetjük a fotókon szereplő személyek alapadatatit, és azt is, hogy az illető az ismerősünk-e már. A rendszer az arc biometriai jellemzőinek felismerésén alapul, és – ha a jogszabályokat szó szerint értelmezzük – valóban tárolja, kezeli, sőt meg is osztja ezeket a személyes adatokat (ráadásul sokféle adathalászatot is lehetővé tesz, megkönnyítve például, hogy a munkáltatók „terhelő” fotókat gyűjtsenek az alkalmazottakról).

Korábban az európai adatvédelmi biztosokat tömörítő munkacsoport már megfogalmazott hasonló aggályokat a szolgáltatással kapcsolatban, és azt kérték, hogy a jelenleg automatikusan beélesedő alkalmazás csak a felhasználók beleegyezése után aktiválódjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.