Gondolkozz, amikor fényképezel!

Sötét, „fej nélküli” ember áll a képen, a keze mintha mozdulna: mi az? Ha Önnek nem horrorfilm jut erről eszébe, hanem rávágja, hogy egy elrontott fotó, akkor tudja, mire gondolok...

Fotózni mindenki tud. Vagy legalábbis a digitális fényképezőgépek korában mindenki azt gondolja magáról. Mélységélesség, kompozíció, megvilágítás – ezekre is kéne ügyelni. De hogyan? Hol máshol, mint a neten kereshetjük a megoldást: online fotósiskolák tucatjai várják az érdeklődőket. Gyűjtőlapjuk: fotosuli.lap.hu) Választhatunk hétvégi és nappali képzést, szakmát adó és hobbifotós-tanfolyamot. Van köztük ingyenes, de van, ahol százezer felett a tananyag ára. Jócskán találhatunk értéktelen reklámanyagokat, kiragadott szakmai szöveget, értelem nélkül.

Érdemes rákeresnünk a szerzőkre, a tanárokra, az impresszumban megadott cégekre, hogy eldönthessük: kompetensek-e a témában. Ha kitartóan keresünk, akkor azért megismerhetjük a fotózás alapjait, a gép működését, néhány fotótechnikai szakkifejezést. Elméleti szakcikkek, fizikai-technikai ismeretek ömlenek ránk: objektívek, zár idő, fehéregyensúly. A sokszor példákkal is kísért, színes vagy szárazabb oktatóanyagok arra mindenképpen jók, hogy kicsit tudatosabban fotózunk, ha ismerjük azokat. De mégiscsak elmélet. Olyan oldal kellene, ahol a feltöltött amatőr fotókat szakszerűen elemzik a hozzászólók, mit hogyan kellett volna beállítani, honnan fotózni, mi a jó benne stb.

A közösségi tudás itt is érvényesülhetne. Jó pénzért persze lehetőség van profi géppel, szakemberekkel együtt gyakorlatot is szerezni. Akár a földön, vízben vagy levegőben is lehet „fotótúrázni”, szakszerű vezetőkkel. A digitális fotósiskolákban elérhető tananyag hatalmas is lehet, több ezer oldal DVD-n, vagy néhány oldal a képernyőn: az átadott tudás színvonala nem a mennyiségtől függ. De mitől lesz jó egy online fotósiskola?

A kreatív fotózáshoz elsősorban „jó szem” kell, vagyis alkotó gondolkodás, kreatív látásmód. Egy kreatív fotó épp úgy beszél, mint egy festmény, egy szobor vagy egy dallam. A művészt pedig az különbözteti meg a kisiparostól, hogy a lelkét viszi minden alkotásába, míg a kisiparos csak termel –mondja Mernyó Ferencmérnök, évtizedek óta fotózással foglalkozó szakember.

– Aki csak tananyagot tanul, az sose lesz jó fotós. A szabályokat, a szakma fogásait előbb meg kell ismerni, el kell sajátítani, de az igazán jó fotós ott kezdődik, amikor megjelenik a saját stílusa. Amikor tudatosan alkot, és ha kell, felrúgja a szabályokat is – ám ez soha nem lehet öncélú –teszi hozzá.

Tény, hogy minél több igényes, válogatottművészi fotótmegnézve,vagy akár csak fotópályázatok nyertes képeit vizsgálgatva is tanulhatunk: témaválasztást, látásmódot, komponálást, és kicsit másként nézünk a keresőbe, mielőtt exponálunk.

Az online fotóiskola mutasson meg minél több olyan dolgot, amit az offline verziók nem tudnak! Használja ki a médium adta lehetőségeket! És adjon racionálisan magas szintű tudást, tehát ésszerű mértékig tegye feleslegessé a tanár jelenlétét, vagy ha a tanár jelen van, akkor nagyban segítse a munkáját – ezt már Gyulai Bence Márton fotós, az AKG és a Szinapszis Szakképző Intézet tanára mondja. – Ha csak az interneten tudom olvasni, amit könyvben vagy újságban tennék, az csak az elérésben, hozzájutásban segít, a megértésben nem – szögezi le.

A megértést multimédiás elemek sora, animációk és modellezett „online fényképezőgép” segíti. Az eszközök stílusán, megjelenésén látszik, hogy tanári tapasztalat áll mögötte. A tanulót szinte „kézen fogja” az oldal, a legkezdőbb szintről a középhaladó Photoshop-szerkesztői gyakorlatig. Az olvasói-tanulói kérdésekre, hozzászólásokra, értékelésekre nem nyújt lehetőséget a tananyagfelületen. – Ennél interaktívabbá pillanatnyilag nem tudom tenni a honlapot, bár teljesen jogos a felvetés – mondja Gyulai.

– Régóta tervezem, hogy pár ponton beillesztek egy e-mail-lehetőséget, „ha van még kérdésed, írj” jelleggel. Amúgy aki nagyon akarja, az megtalál, felhív, e-mailt ír, bejelöl a Facebookon. Van rá példa szép számmal. Ha komolyabb támogatást kap valahonnan az oldal, akkor lesz lehetőség a fórumjellegre.

A fotózás nemcsak hobbi lehet tehát, hanem kiemelkedési lehetőség: akár a közösségben, akár iskolai előmenetelben vagy a vállalkozásában is segítheti a felhasználót. A vizualitás és az internetezés korában kihagyhatatlan, hogy tanuljunk erről. A címben említett idézet – „Gondolkozz, amikor fényképezel” – Munkácsi Mártontól, a világhírű magyar származású amerikai fotóriportertől származik. Merthogy akinek változik a látásmódja, azt kevésbé lehet manipulálni a képi világokkal. Ő viszont hatással lehet a világra.

Tananyag a képernyőn
Tananyag a képernyőn
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.