Akár az oroszlán

Nagyot dobott az Apple a számítógépeire tervezett legújabb operációs rendszerével, a Lion fantázianévre keresztelt tízes verzióval – abban az értelemben mindenképpen, hogy a már meglévő ügyfelei egyenesen megőrülnek az operációs rendszertől, akarják azt, erre pedig fényes bizonyíték, hogy egyetlen nap alatt egymillió példányban töltötték le az AppStore-ból.

A bravúr persze részben épp ennek a ténynek köszönhető – nevezetesen annak, hogy az operációs rendszer az internetről online letölthető, méghozzá olyan mérsékelt áron – 24 euróért –, hogy feltehetően sok olyan felhasználó is gondolkodás nélkül kifizette és letöltötte, akik egyebekben a torrentoldalakon és a tört szoftvereken szocializálódtak. Az oprendszer még választást is kínál: frissítésként és szűz rendszerként is telepíthető. Azoknak pedig, akik nem kívánják a négy gigabyte-ot a netről letölteni, a hírek szerint 69 dolláros áron USB drive-on is elérhetővé teszik.

Amiért az Apple-hívők imádják a rendszert, s ami miatt már a megjelenés előtt odavoltak, az amutatványosság: az iPhone-ból és az iPadról ismert iOS operációs rendszer multitouch vezérlése ezután megjelenik a Mac gépeken is, többujjas vezérléssel lehet az alkalmazások között váltani, zoomolni, vagy épp a böngészőben mozgatni az oldalakat. Így eltűnnek a navigációt eddig segítő scrollbarok. A Launchpaden, amely szintén a mobil eszközökről került át az oprendszerekbe, egy olyan felületet kapunk, ahol áttekinthetjük az alkalmazásokat, mappákba rendezhetjük őket. A kifinomultabb felhasználók szerint azonban pont ez egy látványos, ám praktikummal alig bíró funkció, s a másik újdonságról, a Missin controllról is azt mondják: nehezen átlátható (ez utóbbi az a platform, amelylyel felügyelhetjük a programok közötti váltást).

Hasznosabb, s a profi programok világából átvett újítás a ver sions, amely az automata mentés intelligens változata, nevezetesen: a dokumentumok korábbi verzióit bármikor előhívhatja a felhasználó, így egy véletlen mentéssel sem lehet tönkretenni mindent. Mindezt úgy, hogy a tárhely sem jelent gondot, mert a Lion a két dokumentumváltozat közötti különbséget menti csak el. Az Apple blog értékelése szerint „az ujjakkal előre-hátra lapozás a böngészőben már szerethetőbb, de a lényeg mégiscsak a rendszer sebessége”. Mint írják, egy csúcsgép, egy 2,2 gigahertzes, négymagos Core i7-es processzorral szerelt MacBook Pro a régi oprendszerrel nehézkes, lassú uszály egy olyan változathoz képest, amelynek hardverteljesítménye csak a harmada, viszont az új operációs rendszert futtatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.