Windows Phone 7: Rendszerváltás Északon

Egy nem hivatalos videón, és egy hivatalos, de nem fotózható sajtóeseményen is felbukkant a közelmúltban a Nokia első Windows Phone 7 operációs rendszert futtató okostelefonja. Mindkét mozzanat azt jelzi, hogy a nehéz periódust átélő finn gyártó – és vele az egész telefonpiac – hamarosan új irányba fordul.

PHONE 7

A Nokiát – amíg jól futott a szekér – a megbízható hardverért meg a finn minőségért szerette a közönség. A szoftver (az okostelefonok esetében a Symbian) nem sokat nyomott a latban: egyrészt szinte mindenki ezt használta, másrészt a felhasználók természetesnek vették, hogy jó. Ma az iPhone OS és az Android számít az „alapértelmezett” operációs rendszernek, a Phone 7 pedig a trónkövetelőnek. A Nokia windowsos telefonja várhatóan erős hardvert kap – 3,9 colos AMOLED képernyő, egy gigahertzes processzor, nyolc megapixeles kamera –, de a siker aligha a számszerűsíthető paramétereken fog múlni.

 

ANNA

Közben a saját fejlesztések sem álltak le: a finneknél saját (Symbian) oprendszeres mobilok is készülnek. Az első, az X7-es már a boltokban van – ez a telefon a program egyik legújabb, Anna nevű verzióját futtatja. Az ikonok tologatását igénylő kezelőfelület nem világújdonság (az iPhone óta mindenki ilyesmivel operál), a telefont inkább a rozsdamentes acél készülékház, az egyedi dizájn és a kimagasló zenelejátszási képesség emeli ki a tömegből. Az X7-es kiváló telefon azoknak, akik szeretnének a mobiljuk révén is kilógni a sorból.

NEM DARABRA MEGY

A Nokia darabszámra nézve még mindig a legnagyobb mobilgyártó, ám ebben az üzletágban az eladott készülékek mennyisége nem sokat mond. Hogy egyebet ne említsünk, az első iPhone bemutatása idején minden az Apple körül forgott, holott az amerikai cég a forgalmazás első esztendejében az akkor még alig létező okostelefon-piac alig egy százalékát szerezte meg. A közvélemény elsősorban az új szolgáltatásokat, a felhasználói élményt díjazza (az iPhone kizárólag ebben a számban előzte meg a versenytársakat), a tőzsde pedig az egy készülékre jutó profitot. Aki azt akarja, hogy róla szóljanak a hírek, annak itt kell domborítania.

MEEGO

A másik mostanában debütáló Nokia-újdonság, az N9 kifejezetten szép, nagyon elegáns formatervű darab. A másik Nokia-fejlesztésű operációs rendszer, a Linux-alapú Meego legújabb verzióját használja, és – a szaksajtó kommentárjai, illetve az első civil tesztelők vélekedése szerint – évek óta ez az első olyan készüléke a gyártónak, amely hardver- és szoftverszempontból is van olyan jó, hogy fejtörést okozzon az androidos, illetve iPhone-os konkurenciának. Kérdés, hogyan illeszkedik ebbe a képbe a Windows. Két rendszert egyszerre a csúcsra futtatni és ott megtartani eddig csak a HTC-nek sikerült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.