Miért fáj a napégés?

Egy angol kutatócsoport felfedezte, melyik kémiai anyag felelős az ultraibolya [vagy ultraviola (UV)] B-sugarak által okozott gyulladásos fájdalmakért. (Gyulladás és fájdalom itt együtt járnak). John Dawes és munkatársai a King’s College London kutatói megállapították, egy korábbról jól ismert molekula az, ami a napégés okozta bőrgyulladásban a fájdalom okozója. A CXCL5 nevű citokinról, egy fehérjéről, a kemokinek csoportjának egyik tagjáról van szó.

Az azonban, hogy az UV B-sugárzás hatására létrejött helyi bőrgyulladásban a sugárzás csúcspontján más kémiai közvetítőanyagok, mediátorok mellett éppen ez az anyag van jelen a legnagyobb koncentrációban, csak most derült ki.

A kutatók előzőleg UV B-sugárzásnak kitett emberi bőrmintákat vizsgáltak. A bőrön kialakult „napgyulladás” (dermatitis solaris) szövettani és biokémiai elemzése során gyulladásos immunsejteket, (neutrofil fehérvérsejteket és makrofágsejteket) mutattak ki. Ezek részben a CXCL5 hatására jelennek meg, de feltehetően azt maguk is termelik. Fájdalom pedig úgy támad, hogy a CXCL5 a helyi érzőidegsejtekhez kötődve az idegrost érzékenységét jelentősen megnöveli.

A kísérletet nem csak emberen végezték el. Patkányokon is bebizonyosodott, hogy a CXCL5-nek domináns a szerepe. A kísérleti eredményeket egyértelművé teszi, hogy ha CXCL5 citokint adtak egészséges patkányoknak, a sugárzásnak kitett egyedekhez hasonló fájdalom alakul ki, de a citokint blokkoló ellenanyaggal ez az érzés megszüntethető.

A fájdalomcsillapítás a gyógyítás fontos fejezete, és még korántsem tekinthető megoldottnak. Az újabb ismeretek további gyógyszerkutatások alapját képezhetik. A Science of Translational Medicine című szaklap nap égéses fájdalmakkal foglalkozó júliusi cikkének a nyár természetesen csak véletlenül ad aktualitást. A kérdés sokkal messzebbre mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.