A társkeresők többet hoznak, mint a pornóoldalak

Manapság, amikor mindenki a Facebookon lóg, és közösségi oldalakon keresgéli ismerőseit, meglepő módon virágzanak a „csak” társkeresésre kifejlesztett portálok.

Több százezer, vagy akár egymillió is lehet egy-egy hazai online társkereső oldal regisztrált felhasználóinak száma – legalább is az üzemeltetők saját állítása szerint. A világszerte tapasztalható, robbanásszerű látogatószám-növekedés azt eredményezi, hogy lassan több bevételt jelentenek az üzemeltetőknek a társkereső oldalak, mint például a pornóoldalak. A látogatószám valóságtartalmát nehéz ellenőrizni, az viszont bizonyos, hogy az adatbázisokat tartalmazó honlapokat megfelelően üzemeltetni komoly kihívás, és ha valamelyik nem működik jól, onnan a felhasználó egy kattintással továbbáll. Ha tud. Mert van, ahol nem törölheti adatlapját, ha már egyszer regisztrált. De hogyan is működik egy átlag online társkereső?

A netes társkereső oldalakon általában egy részletes regisztrá ciós adatlap kitöltésével lehet belépni. Nagyon fontos a felhasználási feltételek alapos elolvasása, hiszen már ekkor kiderülhet, hogy hogyan kezelik az adatokat. (Előfordulhat, hogy nem lehet „leregisztrálni”, és az is, hogy mások, például fizetős prémiumszolgáltatáskéntláthatják, hogy kinek az adatlapját nézte meg a felhasználó. Itt kell megemlítenünk azt is, hogy az alapszolgáltatások az oldalak többségénél ingyenesek, de szép számmal akadnak fizetős alkalmazások is – az online társkeresés üzletnek sem utolsó.)

Bejelentkezés után egy rendezett adatbázisban lehet keresni a felhasználók – többnyire – fényképes adatlapjai között. A megadott adatok sokirányúak, a kor, a nem, a testméretek mellett olyan különleges információkat is lehet találni, mint a jövedelem vagy a vallás. A szimpatikusnak tűnő társjelöltnek lehet üzenetet küldeni, chatelni vele, randevút megbeszélni. A romantikusabb megoldásokat kedvelőknek létezik olyan oldal, ahol kis zenéket, filmeket, idézeteket, verseket is lehet küldeni, a lehetőségek száma végtelen. Itt azonban érdemes megállnunk egy pillanatra: és meghallgatni Tóth Dániel pszichológus tanácsait.

– Az online térben kicsit mások a játékszabályok. A dolog jellege miatt módosul az embereknek az önábrázolása, vagyis akár önleírásról, chatelésről vagy fényképküldésről van szó, az jó eséllyel torzít. A szakember szerint ez a valóságmanipuláció egy ideig lehet jó hatású is, az itt kapott bókok erősíthetik a reális világban kevésbé sikeres felhasználó önérzetét. – A másik véglet azonban az, amikor az online térben ez a bemutatkozás, illetve válogatás egy rendelési listához válik hasonlóvá. Legyen ennyi éves, ilyen magas, ilyen szemű stb. Ami ebből hiányzik: az elfogadás, ami az emberi kapcsolatok alapja egyébként – hangsúlyozza a pszichológus, aki szerint egyébként általában a saját elvárásainkkal sem vagyunk tisztában, de némi önreflexióval sok érdekességre rájöhetünk, jobban tisztába kerülhetünk azzal, hogy milyen embert is keresünk, vagy felülbírálhatjuk korábbi elképzeléseinket.

A lelki tényezők mellett anyagi és adatbiztonsági-informatikai szempontból is fontos, hogy vajon valósak-e ezek az adatlapok, és léteznek-e az azokon szereplő felhasználók. Az információk ellenőrzéséhez az ismerősök véleményét lehet használni, internetes keresőkkel lehet a szabványosnak tűnő mondataikra rákeresni, vagy meg lehet nézni az illető korábbi aktivitásait, más megjelenéseit. Gyanú esetén az értesített üzemeltető jogosult bizonyítékokat kérni, „igazoltatni”, vagy akár felfüggeszteni a felhasználót. Főleg a 40 év feletti, nemrég elvált vagy özvegy társkeresőket célozzák meg azok a csalók, akik már az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársainak is feltűntek. A szervezet már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetést adott ki: ne dőljenek be a felhasználók azoknak, akiket csak online ismertek meg, és akik a „bimbózó szerelmi kapcsolatra” hivatkozva pénzt próbálnak kicsalni tőlük.Mindenféle váratlan élethelyzetre hivatkoznak általában – és persze a pénzt elteszik, ráadásként pedig az övék lehet a felhasználók bizalmas adatainak egy része is.

A társkereső portálok jövőbeni népszerűségét leginkább az veszélyezteti, hogy egyre több közösségi oldal (Iwiw, Facebook stb.) összekapcsolódás jön majd létre, és elterjednek az okostelefonokra kifejlesztett online társkereső programok is, amilyet például a közelmúltban a love.hu is fejlesztett. Ez azonban csupán a megjelenési felületek változását jelenti – maga a műfaj (mint ahogy a társra vágyókban a remény) valószínűleg örök életű lesz.

A felület változik, a remény örök
A felület változik, a remény örök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.