Műnap – a földön...

Napjainkban a világ egyre növekvő energiaéhségének kielégítése céljából előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások és a hozzájuk kapcsolódó technológiák fejlesztése. Erre található jó példa az ingolstadti műszaki főiskolán, ahol 2011 őszétől bevezetik a megújuló energiák oktatásával foglalkozó szakot.

A németországi Hameln és az ausztriai Wels mellett 2005-ben itt alkották meg az úgynevezett napszimulátort, melyet 2006-ban helyeztek üzembe. A berendezésnek az a célja, hogy kontrollálható körülmények között napsugárzáshoz hasonló fényt hozzon létre. Ezt a fényerőt 230 – ventilátorhűtésű – halogén égővelérik el. A 33-34 kilowatt teljesítményű rendszer fogyasztása nagyon magas, azonban ez az energiabefektetés később bőven megtérül. Hazánkban is telepítésre került egy napszimulátor, azonban ez sokkal kisebb, mint német nagytestvérei, hiszen csupán 15 lámpával rendelkezik. A változás szele tehát elérte Magyarországot, most már talán jó széljárásban is reménykedhetünk.

A fejlesztések nemcsak a napkollektorok új generációjának feltalálásában merülnek ki, hanem az ezt támogató szoftverek kifejlesztésében is. Három program egy időben történő alkalmazása teszi lehetővé a rendszer tökéletes megfigyelését és szabályozását. Terveik között szerepel, hogy az új távlatokat nyitó napkollektorok gyártásához partnert találjanak.

Kecskeméten is?

Kevesen tudják, hogy hazánkban –amelynek területén a napsütéses órák száma évente 2000-re tehető – egy kecskeméti k .-ben már 2007 óta gyártanak hasonló felépítésű, kizárólag ötvözött alumíniumból álló napkollektorokat.

Mesterséges fény
Mesterséges fény FOTÓK: SZANYI BLANKA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.