Egy környezetbarát „farkas”

A legtöbb nyugati államhoz hasonlóan Németországban is nagy súlyt fektetnek a megújulóenergia-források hasznosítására.

A fukusimai atomerőmű katasztrófája után a németek elkötelezték magukat az atomerőművek végleges bezárása mellett, melyet 2022-ig teljesítenek, ezáltal a megújulóenergia-források piaca a mainál is élénkebbé válhat. Ebből remél export- és profitnövekedést a mainburgiWolf Fűtéstechnikai Kft. A cég (magyarul: farkas) elsősorban fűtőberendezések gyártásával foglalkozik, azonban a kilencvenes évek elején a napkollektorok előállítása is megkezdődött.

A kft. jelenleg százötven kutatómérnököt alkalmaz az állandó fejlesztés érdekében. Mindössze alig százhúsz másodperc alatt szerelnek össze a legmodernebb gépek egy-egy napkollektort, így egy műszak alatt akár több mint kétszázötven kollektor kerülhet ki a gyártósorról. Ezek a cég saját fejlesztésű naperőművei, melyeknek a működési ideje nem meghatározott, akár örökéletűek is lehetnek.

A gyárban kétféle napkollektort állítanak elő. Ezek kilencvenkét százaléka síkkollektor, míg a másik típusú, vákuumcsöves kollektorok aránya –magasabb áruk miatt – csupán nyolc százalék.

A 2006-ban előállítotthúszezernapkollektor számát mára nyolcvanezerre növelték. Az eladásokból származó éves bevétel eléri a tizennyolcmillió eurót. A tavaly gyártottmennyiség harminc százaléka külföldi megrendelésre készült, ebben az évben ez az arány várhatóan tizenöt százalékkal nő. Az éves termelés ütemének növekedésével egyenes arányban csökken a késztermékek ára, jóllehet a német állam a kutatást és az előállítást anyagilag nem támogatja. A gyárban a raktározási költségeket elkerülendő csakmegrendelésre készítenek napkollektorokat.

A kft. a régió legjelentősebb munkaadójának számít, mivel ezerháromszáz alkalmazott dolgozik a mainburgi gyárban, megfelelő számú megrendelés esetén akár két vagy három műszakban. Ötvenkét országba exportálják termékeiket, köztükMagyarországra is, ahol az idén elfogadott Széchenyitervnek köszönhetően kiemelt jelentőséget kapnak az energetikai fejlesztések, ezáltal hazánkban is bővülhetnek a lehetőségek a lakosság számára.

IFJÚSÁG A KÖRNYEZETÉRT Az emberi környezet közös védelmével, a fenntartható fejlődés együttes tanulmányozásával is épülhetnek hidak különböző nemzetek fi ataljai között. Ezt segíti elő a Német Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) támogatásával folyó hároméves projekt. A mellékelt írásokat a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai készítették, akik partneriskolájuk, a neutraublingi gimnázium csoportjával a napenergia hasznosításának újabb lehetőségeit vizsgálták Ingolstadtban és Mainburgban.

Lássuk, miből áll egy napkollektor!
Lássuk, miből áll egy napkollektor!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.