A napkollektor lelke

A Bajorországban található ingolstadti műszaki főiskola legújabb fejlesztése az úgynevezett abszorber, a napkollektor fő eleme.

Elsődleges feladata a napsugárzás elnyelése, annak hővé alakítása, majd a keletkezett hő átadása. Az abszorber részeit tekintve egy csőből és egy hőelnyelő lemezből áll, melynek célja a meleg hatékony felvétele és annak hosszú távú megtartása.

A cső feladata a víz továbbítása a rendszerben. A dolog különlegessége, hogy habár a hagyományos abszorbert alumíniumlemez és rézcső alkotja, legújabb kísérletük eredménye a kizárólag alumíniumötvözetből légbefújásos technikával készült hőelnyelő felület, amelyet préseléssel állítanak elő, elkerülve az alumínium hegesztésénél és forrasztásánál fellépő nehézségeket.

Az új alapanyag mellett szól, hogy olcsóbban beszerezhető (alumínium: 3000 euró/tonna, réz: 7000 euró/tonna), valamint rossz hővezető képessége miatt képes tovább megtartani a meleget. Előnyeit főként a napsütésben gazdag, de pénzben szűkölködő déli országokban tudják hasznosítani.

Kizárólag alumíniumötvözet
Kizárólag alumíniumötvözet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.