Megjósolták az oroszok a magyar kánikulát

Az egy hétnél hosszabb meteorológia prognózisok beválási valószínűsége az 50 százalékot sem éri el (vagy úgy lesz, vagy nem), az oroszok mégis tudnak valamit.

Egy orosz meteorológiai honlap már június utolsó napjaiban „tudta”, hogy Magyarországon ezekben a napokban stabilan 30 fok fölötti kánikula lesz 38 fok feletti csúcsokkal, megdőlő melegrekordokkal (akkoriban éppen szokatlanul hideg volt, vagyis a jóslat meglehetősen valószínűtlennek tűnt). Ebből az egyetlen esetből természetesen semmilyen következtetés nem adódik az adott portál módszerének pontosságával, illetve az előrejelzések lehetséges időtartamával kapcsolatban, ám az ügy egy kis kísérletezésre mindenképpen alkalmat ad, a Meteonova.ru-n ugyanis jelenleg is vannak 14 napnál hosszabb távú prognózisok több magyar nagyvárosra (így Budapestre is).

A meteorológiában alaptételnek számít, hogy a hét napnál hosszabb időre szóló előrejelzések beválási valószínűsége alulról közelíti az 50 százalékot (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pénzfeldobással vagy dobókockával ugyanilyen pontos prognózist tudunk készíteni). Ez az elvi határ az utóbbi évtizedben az észlelőrendszer és a számítási kapacitás fejlődése ellenére sem sokat változott – úgy tűnik, a várható időjárás kiszámításában továbbra is túlságosan sok az ismeretlen tényező. Ennek ellenére léteznek hosszabb terminusra előretekintő próbálkozások.

A Köpönyeg.hu például régóta közöl 15 napos előrejelzéseket – nagyon becsületesen visszamenőleg is fent vannak a honlapon egyes régebbi próbálkozásaik, amelyekből első olvasatra éppen az derül ki, hogy az egyhetes perióduson belül alakul ki a nagyjából két Celsius-fokos találati pontosság. (Az online vállalkozásként is figyelemre méltó, ma már naponta 150 ezres látogatottságú oldal érdekessége, hogy kezdetben egyetlen szakember készítette az interneten elérhető időjárási modellek felhasználásával.) Egy másik népszerű meteorológiai portál, az Időkép.hu 30 napos előrejelzést is közread, ám egy részletes szöveges útmutatót is mellékel hozzá, amiből kiderül, mennyire tekinthető tudományosnak egy ilyen hosszú időszakra szóló előrejelzés.

Az orosz meteorológia nemzetközi összehasonlításban a legfejlettebbek közé tartozik, részben a saját műholdflotta, részben a hatalmas ország teljes területére kiterjedő észlelőrendszer (és persze az előbbi kettőre épülő katonai alkalmazások) miatt. Az is tény azonban, hogy ennek ellenére ott is történnek nagy melléfogások: 2009 telén például az egész ország nyilvánossága előtt kényszerültek bocsánatkérésre, mivel nem jelezték előre a Moszkvát és a többi északi nagyvárost megbénító hatalmas havazást.

A Meteonova.ru egyébként meglehetősen meleg júliust jósol. A portál szerint 18-a körül várható egy jelentősebb lehűlés, amikor a napi csúcshőmérséklet csak 24 fok körül alakul, de 22-étől már újra jócskán 30 fok feletti csúcsértékekre lehet számítani. Az Időkép.hu 20-ára jósolja a mélypontot (szintén 24 fokkal), és ott csak 27-én tér vissza átmenetileg a 30 fokot megközelítő hőség. A Köpönyeg.hu előrejelzése az Időképéhez áll közelebb: itt is 20-án lesz a leghidegebb 25 fokkal, és a terminus végére, 25-ére is csak 27 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A tétek tehát az asztalon vannak – néhány héten belül kiderül, hogy ki számolt (vagy tippelt) a legpontosabban.

Véletlen volt, vagy az oroszok valamit tudnak?
Véletlen volt, vagy az oroszok valamit tudnak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.