Múzeumok, oktatási intézmények jutnak ereklyékhez

Öt űrsikló repült, ebből kettő megsemmisült, a maradék négyet az Egyesült Államok különböző városaiban állítják ki. Nem, nincs elszámolva semmi, mert létezett egy űrsikló, amelyik sohasem járt az űrben. Ez az Enterprise.

Charles Bolden, a NASA munkatársa idén áprilisban jelentette be, hogy az Enterprise, az elsőként megépült és a visszatérési tesztekre használt űrsikló a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtér mellett található Steven F. Udvar-Hazy Központ múzeumából a New York-i Légi és Űrhajózási Múzeum ba kerül. Azért a fővárosmellett lévő múzeum sem marad űrsikló nélkül: az Enterprise helyére az idén márciusi, harminckilencedik küldetése után nyugdíjazott Discovery kerül.

Az Endeavour a Kaliforniai Tudományos Központba, azaz Los Angelesbe költözik. A várhatóan július huszadikán visszatérő Atlantist az ilyenkor kötelező átvizsgálás, takarítás után a floridai Kennedy Űrközpontban állítják ki. Bolden szerint hosszas hezitálás után azért döntöttek éppen ezen helyszínek mellett, mert így biztosítható, hogy a lehető legtöbb ember megcsodálhassa őket.

A NASA adakozó kedve nem korlátozódik a négy űrsiklóra – további több száz emléktárgyat postáznak ki múzeumok és oktatási intézmények számára. A chicagói Adler Planetárium, a McMinnville-ben található Ever green Repülési és Űrhajózási Múzeum, illetve a Texas A & M repülőműszaki tanszéke űrszimulátort kap.

Egy kiképzésre használt, életnagyságú makett jut a seattle-i repülőmú zeum számára, egy szintén edzésre használt kabinmakettet kap az amerikai légierő – ez utóbbit az ohiói Wright-Patterson bázis múzeu mába viszik. Egy parancsnoki és első tiszti üléssel a houstoni Johnson Űrközpont gazdagodik. Emellett számos oktatási intézménynek juttatnak a hővédő pajzsok darabjaiból.

Catherine Coleman mérnök a fedélzeten
NASA astronaut Catherine Coleman, Expedition 26 flight engineer, occupies the commander's station on the flight deck of space shuttle Discovery in this image taken March 6, 2011 and released March 7, 2011. REUTERS/NASA (SCI TECH IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.