Sok védett madár pusztul el

Néhány napja egy hazánkban 2009-ben gyűrűzött kanalasgémet lőttek le a máltai Salina madárrezervátumban, korábban ugyanitt egy német gyűrűs halászsast puffantottak le.

Bár a legtöbb jelentés a madarak illegális levadászásáról és befogásáról a mediterrán régióból érkezik, ez a probléma az országok jóval szélesebb körét érinti. „Lelövés, csapdázás, hálózás, lépvesszőzés, mérgezés: a bűnözők kreativitása határtalan, ha természetkárosításról van szó. Zéró toleranciát várunk az elkövetőkkel szemben a hatóságok részéről” – mondta Boris Barov, a BirdLife Europe természetvédelmi igazgatója az illegális madárpusztításokról rendezett tegnapi ciprusi konferencián.

A számos „madárpusztítási mód” közül amérgezés okozza a legnagyobb természeti kárt. „1998 és 2010 között 977 védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet” – tájékoztatta lapunkat Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. A hazai mérgezéseknek a legnagyobb hatása a világszerte veszélyeztetett parlagi sasra volt. Az elmúlt hat évben 45 példány került kézre – 36 bizonyíthatóan, 9 feltételezhetően mérgezés következtében –, közülük mindössze hét sast engedtek el gyógyultan. A parlagi sasok mellett 65 rétisas, 12 kerecsensólyom és 271 egerészölyv is szerepelt az áldozatok között. A mérgezések mellett hazánkban is rendszeresen előfordul védett madarak lelövése és fészekbelövés is. Hazánk a madárcsempészet kedvelt útvonala is, szerencsére az elmúlt évtizedben több szállítmányt feltartóztattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.